NoSpang.com

Niet te koop (slot) E-mailadres
woensdag, 29 juni 2011 19:08

COLUMN - Op je muur: " Stomme kanker ... we willen allemaal een nieuwe auto ... nieuwe smartphone ... gewicht verliezen ... sjieke kleding. Een persoon die kanker heeft, wil  maar één ding ... vechten tegen hun kanker ... Ik weet dat 97% van jullie dit niet op jullie muur zullen zetten... maar 3% van mijn vrienden zullen dat wel doen ... Zet het op uw muur ter ere van iemand die overleden is aan kanker of iemand die er nu tegen vecht." Dat was een postings op de wall van een van mijn FB vrienden.

Ik zag daarna nog meer van soortgelijke postings de revue passeren. Ja, inderdaad zijn er mensen die weten wat het betekent. Misschien niet zelf hebben ervaren, maar die empathisch kunnen zijn. Die begrijpen dat ziekte niet komt omdat je het zo graag zelf wilt.

Zin in leven
Het is en blijft een eeuwige gevecht tussen slachtoffer en ziekte. Als het nou; Kanker, Hiv, Sarcoïdose, G6PD- deficiëntie, NAH, DCD,  Thalassemie, Ziekte van Chrohn is, noem maar op. Het gevecht blijft. Totdat er een "winnaar" is. Er zijn dan perioden van ups and downs, werken aan kwaliteit van leven. Proberen te overleven. Wel te kunnen slapen met of zonder speciale middelen. De zin in het leven te willen inzien en er voor te gaan. Natuurlijk zijn er anderen om je heen die met hun beste wil trachten op hun manier er voor je te zijn. Echter is het in de meeste gevallen de "lijder" die zicht heeft op wat er in het lichaam werkelijk gebeurd. De medici trachten door hun verworven kennis het een en ander op te heffen of draaglijker te maken, maar zijn niet altijd in staat het tot een reversibel gelegenheid te maken. De vragen komen meestal van. "Waarom ik? " "Waarom mijn kind, nog zo klein? "

Niet geëtaleerd
Sommigen sparen kosten noch moeite om op zoek te gaan naar manieren om het eventueel op te heffen, of om uit te houden. Want antwoord op de "waarom" vragen, zijn er in veel gevallen niet. Als je steeds antwoorden van medici krijgt dat je je moet berusten of ermee moet leren leven, dan kijk je naar manieren om te overleven. Het is niet alsof je naar de winkel gaat en in de etalage kijkt en zegt: " Die ziekte wil ik hebben, die koop ik. Of dat je digitaal bestelt en bepaalt welke ziekte je wilt. Ik ben er namelijk zeker van dat als het te koop zou zijn, heel veel mensen er niet voor zouden kiezen.
Kijk maar op de markt, of in de winkels. Producten met een deuk of die niet goed meer zijn of waarvan hun datum verstreken is, worden of weggegooid of niet meer naar waarde geschat.

Afsterven en leven
Waarom dan bestaan er mensen die anderen ziekten verwensen of opzettelijk besmetten met Aids, Hiv of ander vormen van ziekte? Moet er eerst iemand uit je directe omgeving een bepaalde ziekte krijgen voordat je eventueel empathisch kan zijn? Voordat je erover nadenkt dat ziekte ziek is? Vandaag, heeft een van de vrienden haar gevecht tegen kanker verloren. Na tien jaar. De ziekte heeft ogenschijnlijk gewonnen. Voor christenen kan wat niet eerst sterft niet weer groeien. Ook bijvoorbeeld maiskorrels stop je in de aarde en naar gelang van tijd komen ze of allemaal op of slechts een deel. Zo is het ook met hen die sterven. Van hen die weer opstaan of niet opstaan, heeft ondergetekende geen lijst.

Empathisch geheel
Ik hoop in elk geval dat het aantal kinderen die schelden of met ziekten verwensen, zal afnemen en eventueel zal ophouden te bestaan. Of volwassenen die ermee smijten alsof het presentjes zijn. Ik hoop van harte dat mensen beseffen dat de ander het graag anders gewild zou hebben, maar dat het gewoon niet anders kan. Misschien hoop ik teveel op positief gedrag van mijn medemens. Ik vraag  niet om perfect te zijn, dat ben ik zelfs ook niet. Samen hoop ik wel dat we ernaar toe kunnen streven dat stukje waar we wonen draaglijk voor onszelf en de ander te maken. Laten we hopen dat de wetenschap zo vooruit gaat dat we kunnen zeggen:  "Ziekte is uitverkocht!"

Arline Blanker
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 


We hebben 141 gasten online

Polls