NoSpang.com

Niet te koop (deel 1) E-mailadres
vrijdag, 24 juni 2011 14:19

COLUMN - "Kankerhoer", galmde het door de winkel. Toen ik in de richting keek vanwaar het geluid vandaan kwam, dacht ik dat ik het niet goed had gezien, noch gehoord. Ik zag een jochie van amper 6 jaar. Hij vervolgde zijn kanonnade met:  "Rotmoeder", ik mag ook niets van je! De moeder bleef stil en gaf geen antwoord. Haar hoofd zo rood als een boei. Ze wist absoluut niet welke kant ze op moest kijken. De mensen aan de kassa gniffelden wat. Ik was stil.

Had in deze echt geen ambitie mij met de opvoeding te bemoeien van mensen die ik niet ken en me absoluut niet om raad hadden gevraagd. Ik rekende af, en vervolgde mijn weg.

Ineengekrompen
Thuis aangekomen liet het mij toch niet los. Wat wist een kind van zes jaar überhaupt over kanker of hoer. Was dat zijn normaal taalgebruik? Ik realiseerde mij ook dat het niet de eerste keer was dat ik dat woord hoorde. Ook ouderen mensen gebruiken dat woord zonder erbij stil te staan wat het voor de andere kan betekenen. Om mij heen ken ik er genoeg die bij het horen van zo´n woord ineen zouden krimpen omdat ze al langer dan tien jaar vechten tegen de ziekt kanker. Een ziekte die niet alleen het slachtoffer sloopt, maar ook de mensen om hem/ haar. Hen die mantelverzorgers zijn. Ooit was er een tijd waar alleen de eerste letter werd gebruikt. Men sprak alleen over "K". Helaas zijn we in een era beland waar er zelf over en weer mee gesmeten wordt.  Ziekte hier en daar toegewenst wordt. Heb zelfs op het net iemand mij, zonder rede, ziekelijk ding horen noemen. Zijn de tijden zo erg veranderd?

Mooie pruik
Ik sprak haar gisteren nog. Een van de zieken in mijn directe omgeving. Tien jaar geleden werd er kanker bij haar ontdekt. Het begon eerst in de borst. Ze stapte over op een betere levensstijl. Wortelsap, gebroken lijnzaad. Klei en geactiveerde houtskool behandelingen. Detox programma´s. Dan weer de verschrikkelijke chemo kuren. Ze had intussen al een mooie pruik aangeschaft. Na enkele behandelingen bleek dat de kanker toch nog danig was gemetasteerd en was meegevoerd met het  lymfe met als gevolg uitzaaiingen naar haar lever en andere organen. Haar familie was op alles voorbereidt. Ze was opgegeven als terminale patiënt. Iedereen om haar heen geloofde dat ze het niet meer zou halen. Ze was nu al in haar derde jaar. Ze had al van alles geprobeerd en de medicijnen waren uitgewerkt. Daar lag ze dan. Hoopvol, met om haar heen velen die de moed al hadden opgegeven.

Over leven en hoop
Ze sprak haar bezoek moed in als ze langs kwamen. Zij, had in elk geval de moed niet opgegeven. Zodra ze zich wat fit voelde, surfte ze op het net naar de laatste technieken. Ze had een gebedsgroep opgericht. Ze probeerde van alles. Ik dacht aan haar situatie met de woorden van de kleine jongen tegen de achtergrond. Tegelijkertijd dacht ik aan de mensen die zonder er bij stil te staan anderen ziekten toewensen waarvan ze geen flauw benul hebben. Ongewild kwam de herinnering aan die mijnheer die tijdens zijn scheidingsprocedure zijn vrouw het idee gaf dat hij het weer wilde proberen. Hij ging met haar naar bed en vertelde haar de volgende ochtend dat ze niet moest vergeten langs de huisarts te gaan om te onderzoeken als ze geen Aids had opgelopen. In welke wereld leven we. Wat gaat er om in de hersenen van het het verhevene ras dat mensheid heet?

Arline Blanker
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Hmmm ... Nice !

Yu'r welkom.

Okay, anders geformuleerd: kinderen kunnen door slechte invloed van de ouders danig gaan hinderen. De ouders vertalen het slechte gedrag als hinder, maar ze hebben het zelf naar gemaakt. Zo beter? Met de vorige zin, had ik geprobeerd bovenstaande in één zin te pakken. De gedachtengang liet zich niet in een zin verpakken. Hierbij, asljeblieft!

Asruf, nu wil jij een baks. Alle kinderen komen goed op de wereld.... het is wat ouders van ze maakt toch? Wie maakt de eerste 15 jaren(tenminste 15) keuzen voor kinderen? Ouders! Je moet als ouders sterk in je schoenen staan. Maar bovenal moet je toegeven als je als ouder hebt gefaald.

Kinderen kunnen danig hinderen.

hahaha mi sab' ju toch? welke vent denk je dat ik bedoel? Die van 6 jr. Die grote zou ik ook ..... trouwens sma ne nader mi fu law law sani ... hij zou weten dat a no mus kon..

Rita Autar, je hebt gelijk ik ben in deze niet eens met je, ik zou die mijnheer geen klappen geven. Ik blijf beleefd.. Hij was op de markt, niet eens in Tulip of zo: Daar is tenminste schoon.

maar Arline, ik weet dat je het niet eens zal zijn met mij .... maar deze vent zou vlak in die winkel een paar klappen van me krijgen hor. No wan pikin ne kon gi mi sjen, but then again .... kinderen durven dit niet zomaar hor. Ik zou volgens mij alleen maar kijken, a bo sabi dat a no mus go ....

BEN IK BLIJ MET DE CORRIGERENDE BAKS VAN MIJN MOEDER!

veel ouders willen respect van hun kinderen, maar geven ze het kind respect. Sorry is voor vele ouders een vies woord!! Weet je hoe vaak ik sorry heb gezegd en direct erachter aan dat mama het ook niet altijd weet en dat we beiden ons best moeten doen?? Het heeft voor mij wel gewerkt, want beide kinderen van mij KUNNEN sorry zeggen en het echt menen... en ja sisa, opvoeden is en blijft een moeilijke taak. It takes a village to raise one child, maar die village hier, Suriname? hm is heb zo mijn bedenkingen, het is geen Suriname die jij volgens mij hebt achtergelaten .....

Ik ben zeer gescholt door de reactie van een klein kind, waarom worden kinderen de dupe van hun opvoeding. zijn de ouders dan zo asociaal

Die mensen vergeten vaak ook dat ze kind zijn geweest, ef den ma of pa ben nak den bita zouden ze het nu niet na kunnen vertellen. Opvoeding is en blijft moeilijk. Alleen hoeven we het niet moeilijker te maken dan nodig is. Consequent zijn, en als aangegeven in sommige comments wat is je eigen taal gebruik, spiegelt je kind zich af? aan? wie wat'?? Corrigeren, gezond communiceren. Deze wereld draait en valt met RESPECT en onvoorwaardelijk lief kunnen hebben. Over die man op de markt. Uhum, Ik bleef correct naar hem toe, maar had echt zoiets van : Excuse me? Helemaal geen positieve bijdrage. van jongen niet doen, je doet jezelf enje moeder geen eer aan. nee, gelijk hand omhoog. I don´ t think so. I k weet dat het een village vereist om een kind op te voeden maar niet op die manier.

Ey maar ik wil nog steeds schreeuwen:"WAAAAAT" die man op de markt had drey ay,..... was je achter de markt .... mi bo mek a go swin. hahaha. Dat is toch sooooo typisch Surinaams. Vanmorgen had mijn dochter (25) het nog over. Veel Surinamers weten geen kinderen op te voeden...(ze was kwaad over iets op de radio). Kind luistert niet, nak en..... kind is brutaal.. brok' eng ede..... doet zijn best niet.... kir eng alles is slaan en slaan en geweld, @@#$#$$% want ja a sab' kosi lek en ma.....

ROTFL, BBL. NU plukt ze alleen maar de vruchten van. Check je message

Stuur me dan een pm, want ik ben wel benieuwd... hahaha, mi dat no bo naki,ma mi bo tjietj eng jere... die man, ..... whahahaha die zou ik eerst een paar schoppen verkopen, niemand gaat aan mijn kind... suma aksi ju fu nakki? Arline mijn nichtje... 1ste dochter van mijn zus...wilde een speelgoed telefoon in kirpalani's, ze was 3 jr, dr moeder had geen geld of weet ik veel, kortom ze kon het niet krijgen... saaaaangg meisje begon te rollen in Kirpalani's en brullen noh... Mijn zus wist ook niet wat ze moest doen, volgens mij zocht ze een gat in die vloer, ma olo no ben de.... ik heb haar getrokken naar een andere rij van die winkel, achterop, naast de speelgoed afdeling verkochten ze een lo plastic bloemen, zijn we daar gaan staan, da un ben piep eng.... toen ze door had dat we niet meer daar stonden, a nuchter direct.... mammie..... Rita..... toen zijn we weer bij haar gaan staan, da mi tjietj eng eve met de belofte/bedreiding dat ik haar de volgende keer bille koek geef als ze dit weer zou flikken. We hebben jaren erom gelachen hor, je moest haar gezichtje zien toen we waren "verdwenen" haahaha... Ze is nu 31 en woont in New York, is misschien je buurvrouw... hahaha

nu wel, misschien was Fb even overvol. smile)

Wat is dat ???? hahahaha

Demo ik wil je opmerking liken maar krijg foutmelding:))

Hahaha en Rita negeer die opmerking niet want dan hebben we idd geen FB meer smile)

‎Rita Autar, ie tyar en. BBML vlak hier op FB laat je me misdragen.

‎Rita Autar, mijn zoontje heeft dat gedaan. Vorig jaar op de Centrale Markt, ja de rillingen gaan door je lijf. Hij dacht hij heeft een audience dus ik ga nu niets durven. Een vreemde man liep naar hem toe, om te slaan, ik heb hem gevraagd dat niet te doen, slaan is niet mijn aanpak. Dat was ook de laatste keer dat hij dat heeft gedaan, ik zal niet op Fb zetten wat ik met hem heb gedaan:))

hahahaha ai dat heb ik ook gelezen. Ik werd jaren ook negerin genoemd hor, vanwege mijn praten en mijn haar. Meisje mi ne span jere .... ik weet wie ik ben, and I am proud of all of it!! hahaha ook mijn haar! Ik heb geen perm nodig .... ook geen straight of o ja die press kam en geen valse wimpers en geen valse billen of buik of ...... hahaha moet ik doorgaan? Love myself

@Rita: pas op met het woord negeert, straks wordt deze site verbrandt:))

Arlnie, je hebt 100% gelijk, referentie kader is belangrijk! Maar als je thuis toestaat of negeert dat het kind dit soort woorden gebruikt ben je verloren. Je kan niet blijven negeren, we weten dat dit bij een bepaalde leeftijd werkt. Als dat kind voorbij deze leeftijd is moet het probleem worden aangepakt. een vb kinderen die over de vloer rollen in een winkel, rollen die voor het eerst? Nee ik denk het niet. Thuis rol je, dan rol je maar. En wat doet het kind dus, a ptjieng o gi ju sjen. Die gaat overal rollen als ze hun zin niet krijgen. Ik ga je eerlijk zeggen, mijn kinderen hebben dit soort dingen als rollen,stampvoeten maar 1 keer gedaan. Ik ben opgevoed door een moeder die niet vies voor was om je die opvoedende dreun te geven. Verdiend!! Ik ook niet want het werkt wel. Je mag niet mishandelen. En je weet dat er mensen zijn die niet eens in de opvoedende tik geloven, en ook geen skils hebben om te praten tot een kind op het niveau dat deze het nodig heeft. Da san o psa..... Spiegel, yes! Als je goed wil oogsten moet je goed voor je planten zorgen. En als je niet van de oogst houdt moet je het zaad veranderen!!

De appel valt niet ver van de stam. Zo als hij zijn ouders ziet doen zo zal hij ook doen.

Dit heb ik sinds gisteren op mn prikbord: spiegels en KINDEREN weerkaatsen precies het beeld dat zij van ons ontvangen. Schrik dus later niet van je eigen SPIEGELBEELD! En nu lees ik dit verhaal.....

@Steffetje: We moeten ze als vrouw / man bespreekbaar maken. Het is natuurlijk triest voor woorden dat het zg"verhevene ras" met de mogelijkheid tot denken , geen instinct zo met de ander om zou willen gaan. Betekent het dat je nooit van de ander gehouden hebt. is het mogelijk om als mens in de schoenen van een ander te staan, een hiv patiënt, een kanker patiënt. welke zieke dan ook? @van Dijk Wytske: De omgeving is niet alleen thuis, ook school en de rest vh milieu waarmee het kind in aanraking komt, is daar debet. aan. Mijn kinderen mogen niet eens het woord bek gebruiken voor mensen. Als je als ouder je kind woorden hoort gebruiken die niet kunnen dien je dat op pedagogische manier af te leren, soms ook door te negeren.

Nee maar ik vind het gewoon beestachtig dat iemand zoiets in zijn hoofd krijgt. Om een ander mens zoiets aan te kunnen doen. Zulke daden moeten zwaar afgestraft worden om als waarchuwing te dienen aan anderen die zulke idiotige onmenselijke gedachten hebben!!

En van wie heeft dat kleine jong dat geleerd??!!!! Moet het toch in zij n eigen omgeveing hebben opgevangen.

Ik blijf het zeggen respect,normen en waarden beginnen van kleinsaf, bij de opvoeding. Als ik om mij heen kijk ben ik wel blij met mijn opvoeding hoe orthodox het ook was, iemand 'hond' noemen was al een ramp.

@Steffetje, het is niet de bedoeling om aan te zetten tot ... martelen hoor:) Zijn gewoon voorbeelden uit de realiteit. Rita Autar, je wordt er stil van, ik wordt er niet alleen stil van, nog meer. Zucht.

Verloedering, mi lobi sisa Arline? Normvervaging ..... geen principes meer? Ik wil het dan helemaal niet hebben over opvoeden! Als ik zulke dingen lees, word ik er meestal stil van ...... prakseri e nak mi! Ik heb mijn best gedaan met mijn kinderen .... 2 maar.... .and I did a great job ..... maar dan .... mijn Goeie God, in welke wereld gaan mijn kleinkinderen geboren worden?? Mijn kinderen gaan het beter doen dan ik, maar in welke wereld??

Wat een ST***TZAK van een man. Met voorbedachterade is hij met zn vrouw naar bed gegaan. Zo iemand moet gewoon gemarteld worden!!!!

COLUMN - \"Kankerhoer\", galmde het door de winkel. Toen ik in de richting keek vanwaar het geluid vandaan kwam, dacht ik dat ik het niet goed had gezien, noch gehoord. Ik zag een jochie van amper 6 jaar. Hij vervolgde zijn kanonnade met:  \"Rotmoeder\", ik mag ook niets van je! De moeder bleef stil en gaf geen antwoord. Haar hoofd zo rood als een boei. Ze wist absoluut niet welke kant ze op moest kijken. De mensen aan de kassa gniffelden wat. Ik was stil. http://www.nospang.com/index.php?option … ;Itemid=37

 


We hebben 173 gasten online

Polls