NoSpang.com

'Doe-het-zelver' E-mailadres
donderdag, 09 juni 2011 03:04

COLUMN - Wereldwijd horen wij dat o.a de voedsel- en brandstofprijzen zullen stijgen of zijn gestegen. Het wordt voor sommige gezinnen waarschijnlijk nog moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Ogane, zal haar prijzen met 30% verhogen dus koken wordt duurder. We zouden zo een opsomming kunnen maken van alles dat zal toenemen in prijs en zouden nu al bij de pakken kunnen gaan neerzitten en jammeren en de regering uitfoeteren en boos worden en daarmee dus onze ...

gezondheid een flinke deuk toebrengen. Wat schieten we daarmee op, wie luistert er naar ons? We zouden misschien zelfs een FB groep kunnen oprichten met "Klaagmaarraak", wedden dat die "vriendenlijst" fors zou kunnen toenemen. Daarentegen zijn er andere manieren om het leven draaglijker te maken.

Eeuwige "kwaak"velden
Doet me denken aan het verhaal van de drie kikkers.  Ze waren in de melkbus gevallen, keken elkaar aan en dachten:  "Het is gedaan met ons. " Kommer en kwel, help! Kikker nummer één begon te springen. Na drie of vier keer was hij moe en liet zich gaan. Geen wonder dat hij binnen no time stierf. Kikker nummer twee, zag zijn makker rond drijven, keek hulpeloos naar kikker nummer drie en begon heel hard te springen. Hij sprong en sprong en sprong. Na enkele minuten gaf hij het op. Al puffend en hijgend stopte hij. Je kunt het raden ook nummer twee verdween naar de eeuwige "kwaak"velden. Nummer drie keek naar de twee drijvende  makkers en dacht: "No way, niet voor mij. " Hij sprong, en sprong en bleef maar springen totdat de melk om begon te slaan, boter werd en hij eruit kon springen.

Nood een deugd
Het is een feit dat zaken niet goed gaan met de wereldeconomie. Alles heeft zijn tijd en er is niets nieuw van wat er onder de zon gebeurd. Je kunt echter de situatie nog donkerder maken zoals je zelf wenst. Misschien zelfs met een 3-D bril dan wordt het gelijk zo "echt". Desalniettemin ben jij degene die er voor kan zorgen dat het je niet vergaat als de twee kikkers. Als je iets wilt bereiken, ga ervoor. Je hebt al gemerkt dat je niet per se op de regering hoeft te wachten om zaken gedaan te krijgen. Als je een stukje perceel hebt, plant groenten, plant een papaja boom, plant vandaag. Ja, ik weet dat  er gezegd wordt dat de wereld binnenkort zal vergaan en ik geloof dat er ooit een einde komt aan alle ellende en toch is het verstandig om te planten. Het is verstandig om niet vandaag al te stoppen met te ademen of water te drinken. Wees productief en doe iets. Sta niet toe dat omstandigheden je uit het veld slaan. Nog beter, laten ze liever aanzetten tot een efficiënte ontwikkeling van je creativiteit.  Maak van de nood een deugd. Als je veel last heb van wateroverlast, plant je groenten in een bak, op poten. Wat het ook mag zijn, wees creatief. Beetje bij beetje, wordt uiteindelijk een heleboel. Kijk maar naar een emmer onder een druppelende kraan.

Toevoegingen grote boosdoeners
Hou van je gezondheid. Handel preventief voor zover mogelijk. Let op het gebruik van toevoegingen. Weest uitermate voorzichtig met het toevoegen van (geraffineerde) witte suiker aan producten vanwege de gisting die het tot stand brengt en niet ten gunste is voor je bloed, darmen en gebit. Suiker in de BB met R, dan liefst bruine suiker. Vergeet niet, het moet BB blijven en geen "BB stroop" worden. Kip met ketjap, hoeft geen "stroopkip" te worden. Vis heeft al gezwommen in het water dus hoeft niet weer in de olie te zwemmen. Hij heeft alle zwemdiploma´s al. Voor zover mogelijk is het verstandig om gebruik te maken van natuurlijke kruiden. Chemische toevoegingen gaan niet goed samen met de chemie van jou, met precieze in elkaar gezette, lichaam. Vooral voor mensen met allergieën is het gunstig te weten wat de  juiste samenstelling is van producten. Waar u ook voor kiest, bedenk wel dat overdaad schaadt.

Gezondheid een grote schat
Als we al gezond zijn, is het in ons belang om alles te doen om onze gezondheid zoveel mogelijk in stand te houden. Eet voldoende verse groenten en fruit. Wees mild met het gebruik van garnalen en varkensvlees. Zeer matig alcohol gebruik, want het tast de hersenen aan. Wil men schaaldieren gebruiken dan het liefst één keer in de twee weken. Het nuttigen van bepaalde vlees soorten zorgt er namelijk voor dat  de aderen makkelijk dichtslibben. Met de stijgende prijzen in alles zouden we dus zelf kunnen bepalen, hoe ziek we onszelf willen maken. Voorop gesteld dat je bepaalde ziekten niet uit de weg kunt gaan, omdat ze erfelijk zijn of door de schuld van anderen aan ons zijn toegebracht. Natuurlijk weet ik dat er mensen zullen zijn die zeggen: " Met dankzegging kun je alles eten." Laat mij dan duidelijk zijn en me richten tot de mensen die willen leren. Ik heb namelijk zelden Surinamers maden en wormen zien eten. Dat zou in principe dus ook kunnen met dankzegging. Voor vele vormen van kanker en hart - en vaatziekten kan men preventief bezig zijn en het risico verminderen op het krijgen van deze ziekten.

Geven doet leven
Aangezien we weten dat de aanhoudende regenval overal in de wereld zijn tol eist, zouden we preventief moeten handelen. Met een grote portie creativiteit kunnen we omzien naar middelen om regen overlast de baas te kunnen. Iedereen die in staat is tenminste voor eigen gebruik te planten, zou daarvoor kunnen kiezen. Wat je overhoudt, kun je eventueel verkopen of geven aan bijvoorbeeld verpleegtehuizen. Kindertehuizen, scholen en andere instellingen zouden kunnen kijken naar manieren om tuinieren aantrekkelijk te maken. Middelbare scholieren zouden bij verpleegtehuizen een moestuin kunnen onderhouden voor de ouderen. Misschien valt dit binnen het curriculum van Biologie of Maatschappijleer te implementeren. Door zelf te planten weten ze zeker dat ze alles gedaan hebben om o.a. EHEC en andere E-coli bacteriën zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Bij het helpen van anderen wordt je zelf ook blij. Blijmoedig geven, doet leven. Een beetje surfen op het net en je komt genoeg manieren tegen die kunnen helpen om in elk geval verse groente plus  eventueel fruit binnen handbereik te hebben. Praat ik over Utopia? Nee! "Wil niet" is dood, "kan niet" ligt naast hem begraven.

Doe het zelf
We moeten niet wachten totdat de overheid zaken heeft geregeld. We kennen het woord bundru, kraka tiki en noem maar op. Laten we zelf kijken wat wij kunnen doen. De prijs van Ogane gascylinders´s  stijgen, organiseer Buurt Popki Patu wedstrijden in verschillende leeftijdscategorieën desnoods op het Onafhankelijkheidsplein. Stroom uitval is meer regel dan uitzondering, bundel en kijk wat het kost om collectief zonnepanelen aan te schaffen.
Maak samen je buurt mooi door niet alleen bloembakken met bloemen neer te zetten en te onderhouden, maar ook eventueel samen een moestuin te onderhouden. Het lukt met het Kasmoni systeem, toch! 

Zij die kennis en expertise bezitten van zaken, organiseer bijeenkomsten om de anderen uit te leggen over de voordelen van matig gebruik van zout, suiker, olie en allerhande positieve zaken. Bijvoorbeeld samen voetje voor voetje te lopen en de buurtbewoners te vragen hun loslopende honden vast te maken, want dit zorgt vaak voor veel ellende. Investeer in mogelijkheden om samen uitdagingen te tackelen. Dit geeft een heel fijn gevoel. Wereldwijd wordt het "Back to the basics", om te overleven. We kunnen kans van slagen hebben als we gemotiveerd en bereidwillig zijn om iets te doen in plaats van bij de  pakken neer te zitten en er moe van te worden. Kies voor je gezondheid.  Srananman un bundru anu fu meki kondre kan drai. Denk aan het verhaal van de drie kikkers, beweeg om te overleven.

Arline Blanker: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. 


We hebben 128 gasten online

Polls