NoSpang.com

'Ander perspectief' E-mailadres
vrijdag, 03 juni 2011 16:35

COLUMN - Wie houdt van wie. "Bloemen houden van mensen", is een slogan die we in het leven vaak tegenkomen. Echter vraag ik mij af hoe weten we dat en zou het niet moeten zijn "Mensen houden van bloemen!" Ook ik heb bloemen in mijn tuin staan gewoon omdat ik van bloemen hou. Bij de keuze daarvan heb ik rozen genomen. Rozen, in verschillende kleuren, die heel groot ...

en mooi worden en heel sterk geuren, zonder dat ik ze speciale verzorging geef. Verder heb ik nog bruidssluier, pioenrozen, hortensia´s en enkele die zijn komen aanwaaien, wilde bloemen. Mijn man kwam aanzetten met kamperfoelie die vooral in de vooravond zo heerlijk geurt dat menigeen zou denken dat ik met een "Aura kamperfoelie",  parfum heb staan spuiten in de openlucht.

Diverse rozen van Jericho
Tussen mijn collectie planten heb ik een zeer opmerkelijke. Een dor en droge stekelige bundel van draden verbonden aan een knoestige stronk, genaamd Roos van Jericho. En voordat je zou denken dat ik naar Jericho ben geweest, nee.  Ik heb hem gewoon in de Bijbel boekwinkel gehaald enkele jaren terug. Wat is dan nu zo bijzonder aan de roos van Jericho los van het feit dat hij jarenlang zonde water kan overleven.

Van deze roos zijn er drie in de omloop:
* De Roos van Jericho, die opstandingsplant genoemd wordt.  (Anastatica hierochuntica)
* De tweede vaak Roos van Jericho genoemde plant is Pallenis hierochuntica (Michon) Greuter (= Asteriscus hierochuntica (Michon) Wicklund).
* De derde is de Valse roos van Jericho ook wel onechte roos van Jericho genoemd, Selaginella lepidophylla, een bijzonder opvallende mosvaren die bij regenval zijn bladen openspreidt.

Kat in de zak
De eerste keer dat ik de Valse Roos in handen hield, dacht ik, "Wat is dit nou voor troosteloos gebeuren?" Mijn dochter keek me aan alsof ze dacht van:  "Wist niet dat mijn moeder kon toveren?"

Ik keek weer naar de plant en naar de buitenkant. Had ik net een kat in de zak gekocht? Mijn eerste kennismaking met de roos van Jericho. Natuurlijk is mijn tweede reactie dan om op Internet te surfen om te kijken wat dit voor iets is. Zoals ik tracht te doen met alles waar ik geen weet van heb en vreemd voor mij is. Binnen een handbereik kun je namelijk "vreemde" zaken tot bekend maken. Vanzelfsprekend is het zaak om bevindingen naast elkaar te leggen en diverse bronnen te gebruiken om  zodoende uiteindelijk tot een conclusie te kunnen komen. Ik heb namelijk de instelling dat als je iets niet weet dat je op onderzoek uit kunt gaan.

Geduld wordt vaak beloond
Volgens de gebruiksaanwijzing zou de plant  binnen korte tijd helemaal open zijn. We gingen verder met onze andere taken in huis  en keken zo nu en dan wat er gebeurde met de dorre, droge troosteloze homp. Na enkele minuten konden we zien dat de krullen open gingen. Dat het bruine dorre door het opnemen van water wat groenige kleur begon te krijgen. Interessant! Mijn dochter keek me aan en ik naar haar en we begonnen te lachen.  We begonnen te schaterlachen. Dus toch! We waren ietwat huiverig en wilden toch proberen om te zien wat er uit zo een droge stronk zou kunnen komen. "Mama, wat mooi, " zei ze. Ik keek haar aan en er gingen heel wat gedachten door mij heen. Als ik dit niet zelf had zien gebeuren, zou ik er heel sceptisch over zijn. Nu was het mijn eigen persoonlijke getuigenis dat uit deze dor en droge stomp iets groen en hoopvol was gekomen.

Vergeten is dood
Je raadt het al, of niet. Ik heb besloten dat dit voor mij weer een antwoord is uit de natuur waar ik heel veel van kan leren. De plant die er zo dor en troosteloos uit zag, heeft na slechts twee kopjes water zoveel potentie om zich uit te laten groeien tot een groene plant. Voor mij nog meer rede om te weten en te hebben ervaren dat hoe troosteloos een situatie eruit mag zien, dat er perspectief is. Dor en droog betekent nog niet dood. Dood is het pas wanneer je het vergeten bent.

In mijn eigen leven heb ik zelf  wat  minder goede momenten meegemaakt, heb echter de mogelijkheid gehad om  er iets van te kunnen en willen maken.  Een blik op de valse Roos van Jericho en ik weet en heb ervaren dat achter de wolken werkelijk de zon schijnt.  Soms raken mensen hun baan kwijt, of  willen iets doen wat onmogelijk lijkt. Misschien is de partner van je dromen uiteindelijk een nachtmerrie geworden. Wat  het ook mag zijn, denk aan de Valse Roos van Jericho. Dor en droog, troosteloos uitziend. Met enkel wat water, even wat tijd en het verandert in een groene plant.

Als een roos
Afgelopen maandag keek ik in de OK naar mijn zoontje  die net zoals hij het noemt zijn "slaapgeur" had gehad. Hij was net onder narcose gezet. Ik had mijn wang naast zijn wang en zong met hem: " De Here zegent je en hij beschermt je, Hij schijnt zijn licht over je leven", plotseling ademde ook ik de bloemige  "slaapgeur" in en trok heel voorzichtig mijn gezicht weg. De anesthesist maakte de opmerking van: "Straks moeten we u wegdragen voordat hij slaapt.. " Ik keek nog even naar hem terwijl ik bij de deur was. Hij sliep als een roos. Bij binnenkomst in het ziekenhuis had hij laten weten dat hij niet "a little scared "was zoals ik in het Engels aan de verpleegkundige had aangegeven ( in de hoop dat hij het niet zou begrijpen). HIj liet weten dat hij "very scared" was. Ik liep de kamer uit en glimlachte want ik wist dat net als de valse Roos van Jericho die zonder water er heel zo troosteloos uitzag, dat in de juiste omgeving het er weer heel hoopvol uit zou zien. Ik was van zo verzekerd dat ik hem achter liet in handen van de Geneesheer van alle geneesheren, dat stemde mij hoopvol.

Geef nooit op
Als zaken onmogelijk lijken en troosteloos, zal er een manier bestaan om ze tot hoopvolle situaties aan te kunnen wenden. Elk "probleem" is geen probleem, maar een uitdaging om  tot mogelijkheden te komen. Dat is eigenlijk wat de roos van Jericho, mij persoonlijk heeft geleerd. De bruine draderige nietszeggende draden hebben bewezen dat ze tot een groen uitziende hoopvolle plant kunnen uitgroeien. Dat is de focus die ik wens te hebben in het leven. Dat alle situaties die op mijn pad komen, hoe aangenaam of misschien troosteloos in eerste opzicht, uiteindelijk uitmonden in een zegen. Ik weiger om mij ter neer te laten drukken omdat dingen niet gaan zoals ik het wil. Ik heb geleerd in het leven en heb ontdekt dat leren nooit ophoudt. Tenminste, als je dat zelf wilt.

Je staat er niet alleen voor
Op dit moment zitten mensen wereldwijd in een dilemma over hoe de eindjes aan elkaar te knopen. We zijn namelijk geconfronteerd met een steeds stijgende prijzen en belastingen. In de winkels lijkt het alsof er plotseling gouden voedingswaren zijn die vorige week nog gewone producten waren. Crisis alom. Eenoudergezinnen waarbij moeders of vaders trachten een baan of soms twee banen te hebben om de toekomst van hun kinderen te kunnen garanderen. Die zitten met de handen in het haar, van wat nu? Of ouders die proberen te overleven met hun kroost waarbij de banen niet voor het oprapen liggen. Of promotie niet in zicht is om een beter salaris te kunnen garanderen. Dan heb je nog de groep mensen die het niet meer zien zitten vanwege ziekte of schulden of gebroken relaties of relaties die niet mogen en een eind maken aan leven. 

Tegen alle bovengenoemde groepen wil ik zeggen dat er hoop is. Hoe ik dat weet, zeker weet? Uit de natuur geleerd. Van een simpele bruin uitziende dradige troosteloos droog en dor ding. Die in een bak met water uitzet tot een groene plant met witte stippen bij de krullen. Een hoop vol hoop!

Arline Blanker
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Prins Brayen Isselt Wel den no ab kans nanga a Roos fu Jericho., want gro dat ow gro. en ef srefi dat sa dede dan den o kon ini Guiness Book:))

Ik hou heel veel van bloemen en heb die ook mooi in mijn tuin staan.

Song sma abi krabita anoe en dan ding bromki e dede

COLUMN - Wie houdt van wie. \"Bloemen houden van mensen\", is een slogan die we in het leven vaak tegenkomen. Echter vraag ik mij af hoe weten we dat en zou het niet moeten zijn \"Mensen houden van bloemen!\" Ook ik heb bloemen in mijn tuin staan gewoon omdat ik van bloemen hou. Bij de keuze daarvan heb ik rozen genomen. Rozen, in verschillende kleuren, die heel groot ... http://www.nospang.com/index.php?option … ;Itemid=37

 


We hebben 102 gasten online

Polls