NoSpang.com

35 jaar diplomatieke relatie Suriname en China

Paramaribo - Suriname en China gedenken op 28 mei het 35-jarig bestaan van de diplomatieke relatie tussen de bevriende naties. Zoals bekendgemaakt is via het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt in verband hiermee in beide landen, tijdens ceremonies een gedenkenveloppe uitgegeven die met een bijzondere ontwerpstempel wordt afgestempeld. Het Surinaams Postbedrijf ...

(Surpost) zal deze stempel ook een week gebruiken voor poststukken. Behalve deze activiteiten geeft een culturele groep uit China vandaag een optreden in Suriname, terwijl ondertussen oud Chinese ambassadeur Hendrik Herrenberg, namens president Desire Bouterse naar Beijing is vertrokken.

Zoals uit informatie van Buitenlandse Zaken blijkt, is de relatie tussen China door de jaren heen altijd een vriendschappelijke geweest. Suriname heeft door deze vriendschap meerdere leningen en schenkingen gehad van de Chinese regering, terwijl Chinese investeerders zich in het land hebben gevestigd. “Wij zijn thans in de fase van het nagaan hoe Surinaamse investeerders hun intrede kunnen doen op de Chinese markt in zowel bilateraal als regionaal verband”, schrijft Buza.

Zowel voor Suriname als China heeft de diplomatieke relatie in de afgelopen 35 jaar vruchten afgeworpen. Suriname heeft ondermeer China op internationale fora ondersteund met posities in internationale instituten. Voorts heeft Suriname zich gecommitteerd aan het één-China beleid (One-China policy) waarbij de regering in Beijing als enige wetmatige regering van de Volksrepubliek China wordt erkend.

Door de betrokkenheid van China zijn anderzijds onder meer de Anthony Nesty (1984), Low Cost Housing Binnenland, District Brokopondo (2003), 275 km Road Construction and Rehabilitation project in Suriname (Dalian I project) (2004), Transmissielijn Brokopondo (1999), hoofdkantoor Ministerie van Buitenlandse Zaken (2006) en het Housing Project, district Commewijne, Tout Lui Faut (2010) met behulp van China uit de grond gestampt.

FG Hoogtepunten bilaterale verhouding Suriname-China in de afgelopen 35 jaar Suriname en China zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan op 28 mei 1976, een jaar na de Surinaamse onafhankelijkheid. China opende zijn ambassade in mei 1977 geopend en Suriname opende zijn ambassade in Beijing in mei 1998. De eerste ambassadeur was Herrenberg.

De huidige ambassadeur van Suriname voor China is. M. Soerokarso sinds 11 mei 2007. De huidige ambassadeur van China voor Suriname is Yuan Nansheng sinds 8 september 2009. De Honorair Consul voor Suriname in Hong Kong is Jim Lok Ho Ting. Suriname is bezig een Honorair Consul in Macao aan te stellen. 


Ik moet bekennen dat ik in gedachten inderdaad het "oude, mij bekende" type voor ogen had. De Chinese wegwerkers, die ik in laat 90-er en 2000 tegen kwam waren "echte " Chinesen, maar ze werken wel hard onder slechte soc. omstandigheden, vermoedelijk onder dwang van landgenoten.

Wellicht dat de nakomelingen van de zgn. Herrenbergchinois een soortgelijke ontwikkeling doormaken.

De Chinezen van nu in Sur. zijn heel anders dan de vorige generatie (o.a. die van mij dus). Van mijn generatie zijn de ouders of grootouders uit China gekomen, en de kinderen vervolgens helemaal geïntegreerd in de Sur. gemeenschap: hardwerkend, goed Ned. sprekend, goed opgeleid etc. (en niet introvert ...). De Chinezen van nu komen meestal net rechtstreeks uit China, matig tot slecht geschoold, spreken geen woord Ned., soms maar een paar woorden Surinaams, en zijn totaal niet geïntegreerd (en waarschijnl. ook niet geïnteresseerd) in de Sur. gemeenschap. En de verhalen over de nieuwe maffia Chinezen in Sur. heb ik helaas ook gehoord.

Ja die met gekleurde haren en tatoos? De maffia chinese? Dan moeten we toch iets doen aan het beleid? Geen criminelen, anders kom je er niet in. Gewoon zo.... Er lopen al genoeg criminelen hier rond .... gewoon zo.... vrij....

Gerard, ik begrijp je maar heb groepen nieuwe chinezen ontmoet die echt anders zijn dan onze famiries en omoes.

Weet je God zal zijn hoofd schudden! Hai boi..... mensen wringen zich in allerlei bochten tegenwoordig.Waar is Andre nu, hij stond toch vaker te schreeuwen tijdens de verkiezingscampagnes: "wo jagi ala den snesi gwe? Waar is hij nu? O ja....hij heeft door dat hij een roepende in de woestijn is.... net als vele anderen vandaag de dag. smile

Kung fu panda politics!!!

De Cinese bevolkingsgroep is een zegen voor Su om als burger te hebben. Werkzaam, rustig en betrouwbaar, wel wat introvert maar als vriend altijd een aanwinst.

Right on BROTHER

Lijkt mij van belang ook stil te staan bij de relaties met China die gelukkig niet bepaald zijn door relaties op regeringsniveau maar te maken hebben met de Immigratie alweer in de eervorige eeuw. We are family!

Paramaribo - Suriname en China gedenken op 28 mei het 35-jarig bestaan van de diplomatieke relatie tussen de bevriende naties. Zoals bekendgemaakt is via het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt in verband hiermee in beide landen, tijdens ceremonies een gedenkenveloppe uitgegeven die met een bijzondere ontwerpstempel wordt afgestempeld. Het Surinaams Postbedrijf ... http://nospang.com/index.php?option=com … ;Itemid=65

 


We hebben 160 gasten online

Polls