NoSpang.com

Familie Gopal, dit is geen column E-mailadres
woensdag, 19 februari 2014 14:36

Lezers die mij volgen, weten dat ik het moeilijk vind serieus te blijven in een column. Een column moet mijn inziens altijd een rauw randje hebben, humoristisch zijn en een beetje overschrijden. Waarom? Zodat het mensen dan aanzet tot denken. Soms verwerk ik mijn persoonlijke mening erin, maar vaak ook niet. Dan schrijf ik een column vanuit een totaal ander perspectief, of zelfs vanuit een ander persoon. Voor deze maand, zat het op de een of andere manier tegen, er kwam ...

niets op papier, geen inspiratie. Tot ik het nieuwsbericht las van een mijnheer Gopal die met zijn zonen een vermoedelijke guave dief achterna zat en tijdens hun achtervolging geschept werd door een drunk driver. 

Ik begon mijn column met een betoog, met juridische arresten over noodweer, noodweerexces, noodzakelijkheid van geweld en buitenproportionaliteit. Ik verwerkte de nietsvermoedende, totaal onschuldige guave en schuldige alcohol erin, die ik beiden wat menselijke eigenschappen had toebedeeld. Verder googelde ik voor deze column op het achterna gaan van dieven.

Ik kwam uit op nieuwsberichten uit Nederland en las als eerste hoe een bewaker van een wietplantage tot zeven jaar was veroordeeld vanwege het doodschieten van een wietdief. Terwijl ik terugdacht aan de arme guave  en de dief, verscheen er een ander nieuwsbericht, namelijk dat familie Gopal geen guaveboom bezat, maar dat de vermoedelijke dief eerder die week de autolenzen had geprobeerd te jatten.  Ik delete mijn column, waarin de guave  de sympathieke hoofdrolspeler was en de sopie van de bestuurder, de slechterik.

Dit is gewoon kut, dacht ik. Dit is geen verhaal over Guave en Sopie. Hier valt geen column over te schrijven die over de schreef gaat. Dit is de grootste nachtmerrie van elk gezin op aarde. Dit was een onschuldige, betrokken vader die doodgereden is. Dit is het verhaal van mijnheer Gopal, de Dief en de Moordenaar. Mijnheer Gopal dood, Dief dood. Moordenaar levend. Dit is verwarrend, dit snap ik niet. Dit zou niet zo mogen aflopen. Dit had de dief niet verdiend, maar mijnheer Gopal al helemaal niet.

De dief zou gewoon staande gehouden moeten worden, tot de politie zou komen. Dit zou ik snappen. Daarna zou vader Gopal met zijn zonen gezond en wel terug naar huis moeten keren. Dit alles zou zo moeten gaan. De dief zou proportioneel gestraft moeten worden en de heer Gopal en zijn zonen zouden beloond moeten worden voor hun heldendaad. Dit is onverteerbaar, ondenkbaar. Dit is moord. Dit is het lot. Is dit het lot?  Dan is dit geen column, maar een steunbetuiging aan de familie Gopal.
Sterkte.


 


We hebben 182 gasten online

Polls