NoSpang.com

'(No) Kir i srifi' E-mailadres
maandag, 30 december 2013 18:00

COLUMN - Toen ik me vorig jaar klaarmaakte voor een bakka'na feest, werd ik abrupt gestoord door de politie. Het is een lang verhaal, maar het kwam erop neer dat lezers van mijn zojuist geschreven column, het idee hadden dat ik mezelf iets had aangedaan. Dat, zeg maar, mi beng kier mi srifi. Gek genoeg, werd deze column het meest gedeeld en vind je het terug op allerlei websites en fora die over depressie en zelfmoord gaan. Nu, op één dag na, een jaar later, is er helaas nog ...

weinig veranderd ten opzichte van suïcide en Surinamers. Op nationaal Surinaams niveau is er zelfs nog geen preventieprogramma op het gebied van zelfmoord. Al staan er aan beiden zijden van de brokopondobrug telefooncellen en hangt er een groot bord met de niets verhullende tekst, “no djompo, yepi de”, “Spring niet, er is hulp”.

Ondanks er meerdere pogingen verijdeld zijn, heerst er nog steeds een taboe op praten over je problemen en hebben veel zelfmoordgevallen te maken met problemen binnen de relationele sfeer. Dies e hoor nanga tra sma vrouw, dat e hoor nanga buurvrouw masra etc etc. Man kapt vrouw, man kapt minnaar vrouw.

Ik vind het een mooi gebaar van de makers van het bord, maar erg snugger is het niet. Hebben ze dan geen psycholoog geraadpleegd bij het opstellen van de tekst? Die zou dan weten, dat je doelen moet formuleren zonder het woord niet erin. Het woord “niet”, wordt niet gezien, niet gelezen, niet begrepen, niet bestaat niet, helemaal wanneer je in een half psychotische, wanhopige toestand op die brug slentert. Denk nu maar niet aan een roze olifant. Zie je hem al?

“No djompo”, betekent dan djompo. Yepi de, ja aan de overkant, in het hiernamaals, in de hemel. Daar vind je hulp. Shit, dit zou een leuke column moeten worden, en niet weer over kier disie, kier datie, kier i srifi. Maar enfin, laat me met een goede boodschap eindigen en makers van het bord; let op: Ga veilig om met vuurwerk, drink met mate, rij enkel nuchter, maak plezier met vrienden en familie, hou het bij een vrouw of man, ouders zorg voor je kinderen en deel met anderen. En voor de mensen, die in gedachten op de hoge brug staan, aan de rand van de diepe afgrond; er is altijd hulp, dus Leef!
Goed nieuwjaar, Sergio Bunsee


 


We hebben 393 gasten online

Polls