NoSpang.com

'Zwarte Piet' E-mailadres
maandag, 14 oktober 2013 13:34

COLUMN - Ik ben het, zwarte Piet. Nou, das natuurlijk niet wie ik echt ben. Henk, Henk Bleker is mijn naam. Ik dacht laat ik eens van me horen, nu die discussie over zwarte Piet weer oplaait. Kijk, bij mij ligt het nogal gevoelig.  Spelen van zwarte Piet is zeg maar een familietraditie. Mijn opa deed het al in de jaren 40, toen mijn vader in de jaren 70 en daarna is de roe overgedragen aan mij. Leuke woordspeling he?  Ik zal eerlijk zijn, ik had geen keuze.  Mijn vader, die oude rotzak, stond op een ...

dag met dat pak voor me neus, een pruik met van dat negerhaar en lippenstift van mijn moeder. Ik had niets te willen zei hij, net zoals hij dat tig jaar geleden ook niet had. Ik verzette me niet en twee uur later zou je niet zeggen dat Henk onder die zwarte Piet gestalte zat.

Kinderen het naar hun zin maken in december, dat moest ik. Maf doen, gekkenbekken trekken en rondhuppelen als een bezetene, maar vooral dom en onnozel doen én praten in onvolledige zinnen met een zware stem. Dat alles, om die glimlach op het gezicht van een kind te laten verschijnen. Dat is onze familie traditie. Dat heeft mijn vader gedaan, zijn vader, zijn vader en zijn vader en allemaal voor noppes, gewoon voor de eer en trots van de familie.

Vroeger hadden we ruimere bewegingsvrijheid, toen was het spelen van zwarte Piet nog minder gecompliceerd.  Toen mochten we gewone zwarte schmink gebruiken en nog met een Surinaams accent praten, je Weet Wel, met zo een overdreven Wee. Zwarte Piet zijn vraagt veel van een mens. Zo heeft iedereen van die taken die je uitvoert, zonder er zelf, een greintje plezier aan te beleven. Maar ach. Tradities moet je gewoon voortzetten. Sommige mensen hebben een handicap, anderen vinden geen geluk in de liefde, ik speel in december voor Zwarte Piet.

Eerst schaamde ik me, bang dat ik herkend zou worden op straat, met dat nichterig fluwelen pakje en een pet met een veer, zo achttiende-eeuws,  enorm uit de tijd.  Inmiddels ben ik eraan gewend.  Gewoon doen en geen vragen stellen. Simpel zat. Dat deed mijn vader denk ik ook, en zijn vader en zijn vader.

Mijn december alter ego probeerde ik  stil te houden. Maar een paar jaar geleden , kreeg een van mijn collega's er lucht van.  Of ik eens op twee zondagen in december  de kinderen van alle teamleiders wilde vermaken. En daar zat ik dan als een lamgeslagen hoopje ellende onder strontverwende rijkelui kinderen, met snotterige neuzen en kwijlende mondjes.

Maar ook volslagen onbekenden weten mij nu te vinden. Zo kom ik al jarenlang in de Bijlmer. Ja, de plek waar al die Surinamers wonen. Bij een van hen moet ik altijd via het balkon van de buren overlopen naar haar balkon. Ze wil niet dat ik gewoon op de voordeur bonk. Dat is haar te gewoontjes, ik moet op een ludieke manier binnen komen. Het is iedereen jaar toch weer even slikken op die 17e etage. 

Als ik dan eenmaal binnen ben, zit het wel goed volgens mij.  Surinamers ouders met kinderen houden van zwarte Piet!  Zwarte Piet doe dit, doe dat. Zwarte Piet moet nog gekker doen, zwarte Piet moet liedjes zingen.  Nee, bij die Surinamers is het wel zwaar. En niemand die dan zeurt over dat ik discriminerend zou zijn. Nee,  op het moment dat ik hun kinderen moet vermaken  is het racisme vergeten. Dan ben ik kennelijk gewoon een van hen.

Maar ook in Amsterdam  West kom ik regelmatig bij die Turken en Marokkanen. Laatst, twee van die dikke Turkse kinderen een uur op mijn schoot gehad. Of ik hen wilde voorlezen, met ruim 100 kilo aan gewicht op me en daarna nog eens met de hele familie op de foto. Ane, de ane van ane en baba en de baba van baba en nog een hele ouwe baba. Ane betekent trouwens mama en baba papa. En oh ja, en ook nog de hele tijd Turks lullen, met zwarte Piet wordt geen rekening gehouden, die heeft geen stem.

Nee, het leven van Henk in december gaat niet over rozen. Maar voor mij goed nieuws. Binnenkort wordt mijn zoon achttien . Dan draag ik de roe aan hem over, dan moet hij onze familie traditie in ere houden, net zoals alle duizenden anderen blanken die zich ieder jaar laten omtoveren tot een verkapte achttiende-eeuwse neger en zich door allerlei ouders en kinderen laten misbruiken. Zwarte Piet, klopt, het zou verboden moeten worden, als het geen traditie was.


 


We hebben 172 gasten online

Polls