NoSpang.com

Tien koeien en vijf, zes, zeven doden E-mailadres
maandag, 19 augustus 2013 12:28

COLUMN - Terwijl een illegale straatrace  een einde aan het leven maakte van onder andere Rajeshkoemar Chotoe, Fabian Kojoma, Geeta Soedhan en Meredith Djoe, schitterde op hetzelfde moment Scrappy W en Bryan B met hun hit tien koeien. Scrappy W introduceert gelijk raak:” dis na a tori fu a hindoestani tjieng nanga a boeskondre boi’ en steekt hiermee een beladen thema in een vrolijk en onschuldig reggae jasje. Een song over een Ndjuka en een Koelie, een onmogelijke bollywoodliefde, ...

die niet zoals in de films aan het einde weer goed komt. In het refrein haalt Bryan B luidkeels uit en smeekt Rubia om een kans, hij wilt haar tonen dat het kan, de liefde tussen Ndjuka en Koelie.

Uit de namen Chotoe, Kojoma, Soedhan en Djoe kun je herleiden dat mensen van verschillende komaf  in de praktijk toch samen gaan. Al is het in een witte sport Nissan,  tijdens een illegale straatrace, welke veel weg heeft van de bewuste cyaankali-zelfmoord van Rubia.

Radio 10 haalde het nummer voor een aantal dagen uit de ether. Ze bestempelden het als ethisch onverantwoord. Het lied zou aanzetten tot zelfmoord. Zo kwam radio 10 in hetzelfde licht te staan als de kortzichtige opa van Rubia die door zijn afkeuring, haar tot waanzin leidde.

Terwijl ik deze column schrijf, overlijdt het zesde slachtoffer, een onschuldige inzittende van de andere wagen, die niets met de race te maken had. En een aantal dagen later overlijden nog twee mensen in het verkeer en koppen de kranten dat Suriname de middenmotor is met verkeersdoden. Wereldwijd.19.3 per 100.000 inwoners, vergeleken met 3.9 van Nederland.

Intussen zocht ik op YouTube naar andere nummers van rapper Scrappy W, die er mijn inzien toch in geslaagd is zelfmoord en raciale relatiekwesties onder de aandacht te brengen. Ik bedacht me dat ik zijn naam vanwege deze column, nu toch wat luguber vond klinken.

Ik trof zijn andere songs: “Dikke vrouwen” waarin hij zijn voorliefde voor de wat vollere vrouw niet onder stoelen of banken schuift  en “Verliefd op mijn schoonmoeder”, die eigenlijk dezelfde strekking had. Ik raakte hierdoor toch wat teleurgesteld in Scrappy. Ik had verwacht dat Scrappy meer songs had met een diepere sociaal-maatschappelijke inhoud.

Misschien dat Scrappy een nieuwe song kan maken over de veiligheid in het Surinaamse verkeer, hopend dat deze song dan net zo veel aandacht krijgt als “Tien Koeien” en er dan minder mensen in het verkeer scrappen.


 


We hebben 292 gasten online

Polls