NoSpang.com

'Opvoeden en social media' E-mailadres
maandag, 22 juli 2013 14:48

COLUMN -"Aangezien ik beelden publiceer van mezelf waarbij ik alcohol vasthoud, is het duidelijk dat ik niet klaar ben voor de sociale media en zal een hiaat / pauze nemen totdat ik geleerd heb wat ik wel en niet kan posten. Bye Bye :((  "  Dit zag ik vorig jaar op de wall van een van mijn FB vrienden. Het scheen te gaan om de dochter van ReShonda Tate Billingsley, een boodschap die mijn aandacht trok. De posting van dit jong meisje op Instagram, van nauwelijks 12 jaar oud, gaf als resultaat dat zij dit van haar moeder moest ...

plaatsen. Het ging om een foto van haar en een fles Wodka die ze vasthield en erbij had geschreven: " Ik wenste echt wel dat ik dit kon drinken."  In minder dan enkele uren hadden meer dan 10.000 personen de post geliked. Van alle kanten kreeg de moeder reacties.

Mensen die haar acties goedkeurden tot aan jongeren en ouderen die haar verrot zouden slaan, had ze het hun geflikt. Bij mij rees weer eens de vraag als wij als mensen wel stil staan bij de postings die wij op onze muur plaatsen, of  twitteren. Staan personen stil bij zaken die ze de ether in sturen? Beseffen ouders dat er een minimum leeftijd is van 13-14 jaar op de sociale media? Hoe komt het dan dat het als normaal wordt gezien dat kinderen onder deze leeftijd vrij op de Sociale media zijn?

Profiel of profileren
Het is ontwijfelbaar dat menigeen niet stil staat bij het feit dat alles dat je en public post, ook tegen je gebruikt kan worden. Is het niet nu, dan misschien wel jaren later. Je toekomstige baan, relatie, stageplek, scholing, er komt zoveel bij kijken.  Als ouders eens door zouden hebben waaraan ze hun kinderen blootstellen door ze toe te staan op jonge leeftijd te participeren in zaken die nog niet voor hen (geschikt) zijn.

In de race om zoveel mogelijk mensen op de lijst te hebben, voegen mensen  collega´s, chefs en allerlei personen van o.a.  hun werkplek toe. Zonder te beseffen dat dit een sanctie is op wat je "post. Want stel eens voor dat je vertelt hebt aan je baas hoe ziek je bent, en je "post" beelden van hoe je geniet op vakantie? Hoe dan? Je kunt een scala aan scenario´s bedenken dat het accepteren van friends echt wel iets is van "bezint eer gij begint."

Er zijn echter ook voorbeelden te over van personen die een "posting" plaatsen die binnen enkele seconden wereldwijd gezien wordt, en de "poster" haalt het weg, denkende dat het niet ergens is opgeslagen. Alhoewel o.a. Facebook tegenwoordig ook de mogelijkheid biedt om je posting te bewerken, kan een eventuele niet geschikte bewoording al opgevangen worden door deze en gene.

Kinderlijke onschuld
Misschien zouden ouders eerst zichzelf moeten scholen om zodoende hun kinderen beter te kunnen begeleiden.
Toen mijn dochter in december vorig jaar 13 werd, vroeg ik haar als ze nu op Facebook wilde. Ze keek mij aan en zei: Waarvoor?, nee hoor” Die behoefte heeft ze niet. Ze heeft genoeg andere interesses. Als ouders eens wisten waar ze hun kinderen bewust of onbewust aan blootstellen. Haar jongere boer van 7 jaar die wilde er maar al te graag op, want een ander kind van 10 jaar mag er ook op van haar vader.

Niet van vaar moeder, wel van haar vader. Tijdens de opvoeding heb je maar al te graag die LP in de buurt, waarop je hebt ingesproken: “In ons huis zijn de zaken nou een maal anders, je moet niet alles willen wat een ander heeft.” Dat is ook onderdeel van opvoeding. Herhalen, herhalen, corrigeren en bijsturen. Je kind uitleggen dat in andere tuinen het gras misschien groener lijkt maar dat  er ook daar gewied moet worden en als de zon te lang op het gras schijnt het ook welles geel kan worden.

Stenen tijdperk
We zouden weleens kunnen denken dat we niet meer in een stenen tijdperk leven. Dit is gedeeltelijk waar. Nog steeds worden er tegenwoordig vondsten gedaan waardoor wij door rots- schilderingen, of stenen tablets te  weten kunnen komen over de beschaving van vroeger. Tegenwoordig  wordt dit vertaald met bytes, die worden opgeslagen en opgeroepen kunnen worden als en indien nodig.  Verhalen, foto's alles dat je op internet plaats over je zelf, kan ten gunste maar ook ten slechte gebruikt worden. Als de digitale wereld zelfs voor ouderen  nog in de verkenningsfase is, hoe dan met onschuldige kinderen.

Die dingen plaatsen om erbij te willen horen. En waar willen ze bij horen? Vroeg rijp, vroeg rot. Ik probeer niemand bang te maken, alleen maar te attenderen op het feit dat het er soms op lijkt dat opgeslagen documenten verdwenen zijn. Echter alles wat je op het net plaats, kan achterhaald worden. Of niet? De tegenwoordigheid leert ons dat het spreekwoord van vroeger nog steeds geld: " Wat geschreven is, staat geschreven.”
Arline Blanker
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


 


We hebben 383 gasten online

Polls