NoSpang.com

'Elk jaar meer nierpatiënten in Suriname'
vrijdag, 08 maart 2013 16:08

PARAMARIBO - Het aantal nieronderzoeken in Suriname stijgt bij het klinisch laboratorium MyLab jaarlijks met 10%. Dit komt overeen met de toename van het aantal nierpatiënten en is vooral te wijten aan een gebrek aan preventie. Dat zegt MyLab-manager Kiran Sewgobind. In Suriname lopen vooral mensen met diabetes (type I en II) of hoge bloeddruk (hypertensie) makkelijk nierschade op.

 

 

Artsen vragen daarom regelmatig de microalbuminetest bij het laboratorium aan voor mensen die deze aandoeningen hebben. De test toont kleine hoeveelheden albumine aan in de urine en is zeer geschikt om nierafwijkingen in een vroeg stadium, als er nog geen klachten zijn, op te sporen.

'Als nierafwijkingen tijdig worden ontdekt, is de ziekte beter te behandelen. Bij een goede behandeling van diabetes of hoge bloeddruk kunnen de nieren ook langer gezond gehouden worden', zegt Sewgobind.

Slecht functionerende nieren kunnen geen afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Daardoor hopen de giftige stoffen zich op, met als resultaat dat nierpatiënten erg ziek worden en zelfs dood kunnen aan complicaties. Regelmatig dialyseren kan dit proces vertragen.

Volgens Sewgobind letten Surinamers over het algemeen nog te weinig op hun voedingspatroon en leefstijl. Erfelijke factoren spelen echter ook een grote rol bij het ontwikkelen van een ziekte. Toch blijft het belangrijk om de nadruk te leggen op preventie en dat gebeurt volgens de MyLab-manager nog onvoldoende.

 


We hebben 257 gasten online

Polls