NoSpang.com

"Surinamers zijn te kieskeurig"
vrijdag, 08 maart 2013 12:14

PARAMARIBO - Op het hoogste niveau wordt beleid ontwikkeld om arbeidskrachten naar Suriname te halen. Er zijn meer dan veertigduizend werklozen in Suriname, maar die zijn kieskeurig, waardoor er een tekort aan arbeiders is ontstaan die Aziaten uit vooral de Filippijnen willen opvullen. Een Filippijns uitzendbureau heeft het Ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu ...

 

 

Foto: ATM-directeur Steven Relyveld

(ATM) al benaderd en gevraagd naar de Surinaamse behoefte en hoe het daarop kan inspelen. "We hebben arbeidskrachten nodig in Suriname, maar Surinamers zijn niet altijd bereid invulling te geven aan die vraag, zegt ATM-directeur Steven Relyveld. ''Soms zeggen wij aan Surinamers dat wij een job voor ze hebben als security, maar die wijzen ze af. 

Niet alleen zijn Surinamers kieskeurig met betrekking tot het soort werk, ook hebben zij, in vergelijking met Filippijnen en Maleisiërs, te hoge eisen ten opzichte van het werk dat moet worden verricht. Bij de Stichting Arbeidsmobilisatie zijn ongeveer twaalfhonderd werkzoekenden geregistreerd. maar die willen allemaal een functie bij de overheid en dat kunnen we ze niet geven. Het Filippijnse uitzendbureau heeft volgens Relyveld aangegeven arbeiders op alle niveau’s en sectoren te kunnen inzetten in Suriname.

"Momenteel hebben we een tekort in de bouwsector, de visserijsector en ook de beveiliging. De regering heeft behoefte aan arbeidskrachten om de geplande megaprojecten, zoals de huizenbouw en de aanleg van de snelweg naar Zanderij. uit te voeren, maar het ziet er niet naar uit dat er voldoende Surinamers hiervoor gevonden zullen worden. Het werkloosheidscijfer van 10% in Suriname heeft volgens Relyveld daarom niet te maken met het feit dat er geen werk is in Suriname, maar meer een attitudeprobleem onder de werklozen. “Er is voldoende werk.”

 


We hebben 190 gasten online

Polls