NoSpang.com

Ontwikkelingen Openluchtmuseum Nieuw Amsterdam
vrijdag, 08 maart 2013 07:43

PARAMARIBO - Er vinden grote ontwikkelingen plaats bij het openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam. Dit blijkt uit de woorden van Gerard Alberga, directeur van het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam, tijdens een discussieavond over het recent gehouden Heritage Festival. Met de twintig projecten die op het terrein worden uitgevoerd, wordt beoogd dat het ...

 

Openluchtmuseum een bezoekersaantal van jaarlijks minimaal 60.000 haalt, waarmee er break even wordt behaald. Alberga vermeldde, dat het wat het bezoekersaantal betreft wel de goede kant op gaat en bij het recente Heritage Festival hebben ruim zevenduizend personen de gelegenheid bezocht.

Het gehele Openluchtmuseum wordt gerevitaliseerd en tegen 2015 moet het gehele plaatje rond zijn. Enkele honderdduizenden Amerikaanse dollars worden daarbij aangewend. Er zijn verschillende partnerschappen met bedrijven en sponsors gesloten en geprojecteerd zijn onder meer de vestiging van een mijnbouwmuseum en de bouw van een zwembad. Voorts wordt gedacht aan het creëeren van Marron en inheemse dorpen en kampongs.

Van de Hakrinbank heeft het museum een oude loods die aan de Saramaccastraat stond, geschonken gekregen en die doet nu dienst als kantoorgebouw. De oude gevangenis, die in 1983 werd gesloten, is voorts gemaakt tot een ex-positiegebouw. Alberga deed verder de mededeling, dat er in één der panden tien cellen zullen worden geïnstalleerd, waarbij de geschiedenis van de bevolkingsgroepen voor het voetlicht zal worden gebracht.

In de eerste cel zullen de inheemsen worden belicht, in de tweede cel de kolonisten, de derde cel de tot slaaf gemaakten en in de vierde cel de Marrons. De Stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam is overigens opgericht met als doel de herontwikkeling van het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam ter hand te nemen. Er wordt met zowel Surinaamse als inter-nationale partners samengewerkt om het Openlucht-museum tot de magnifieke plek te maken die het ooit voor de Surinaamse bevol-king en buitenlandse bezoe-kers is geweest. 

 


We hebben 216 gasten online

Polls