NoSpang.com

Zaak-Seeka donderdag weer voor de rechter
donderdag, 07 maart 2013 06:01

PARAMARIBO - Net zo onzeker als de positie van Paul Abena is in Seeka, net zo onduidelijk is de positie van de partij in A Combinatie (AC). Abena werd vorig jaar opzijgezet op een algemene ledenvergadering, de rest van zijn bestuur ging echter voort, zonder hem. De vergadering benoemde een driemanspresidium om dringende zaken af te handelen, maar Abena sleepte ...

 

het resterend bestuur inclusief presidium voor het gerecht. Hij eist dat de rechter de contragroep onder leiding van Nicolaas Prisierie verbiedt zich uit te geven als de leiding van de partij, maar die groep wil nu via haar advocaat bij de groene tafel met het partijstatuut in de hand aantonen dat zij het rechtmatig bestuur uitmaakt en dat het tijdperk van Abena voorbij is.

De rechter ontvangt partijen donderdag aanstaande opnieuw. Dan moet Abena zijn dupliek indienen. Aanvankelijk moest dat vorige week geschieden, maar zijn advocaat vroeg om uitstel. Partijsecretaris Johnnynas Zorgvol zegt in een gesprek dat alle bestuursleden in februari 2009 op een algemene ledenvergadering zijn gekozen en dat Abena op grond daarvan alleen al niet als individu kan eisen dat het drietal de partij niet leidt.

Artikel 12, lid 4 van het statuut zegt, aldus Zorgvol, dat het hoofdbestuur op grond van het statuut en het huishoudelijk reglement belast is, en alszodanig gemachtigd is, om de partij in en buiten rechten te vertegenwoordigen. Maar de partij maakt ook nog deel uit van coalitiecombinatie AC onder leiding van parlementariër Ronnie Brunswijk, die ook voorzitter is van co-AC-partij ABOP.

Brunswijk liet eerder weten dat hij zich niet wil inlaten met het intern Seeka-probleem en dat hij met beide stromingen in gesprek was in afwachting van een doorbraak in de impasse. Maar vorige maand toen Brunswijk’s ABOP haar 23-jarig bestaan vierde, werd evenwel niet Prisierie, maar Abena uitgenodigd als voorzitter van Seeka. Abena hield zijn toespraak ook in die hoedanigheid.

Zorgvol om een reactie hierop gevraagd, zei aan dat de show noch hem, noch de partij deert. ,,Al zou de man op het podium van een nog grotere partij spreken (NDP, …redaktie), dan nog zouden we niet onder de indruk zijn. Laten ze hem eens vragen om met zijn achterban op te komen. Abena heeft geen mensen achter zich,” aldus Zorgvol. Hij gelooft dat zeker 75% van de partijleden Abena de rug heeft toegekeerd en officieel voortgaat met het bestuur onder de nieuwe omstandigheden.

Zorgvol vindt dat Abena in zijn toespraak een onverantwoorde toezegging heeft gedaan aan ABOP, die hij echter niet kan nakomen. Abena zou onder meer hebben beloofd dat Seeka nog steeds samenwerkt met ABOP, maar dat hij die belofte niet kan doen zonder dat hij aan het roer is. Op de vraag of Seeka bij ABOP heeft geklaagd over de erkenning die Abena op het jaardagsfeest heeft gehad, antwoordt Zorgvol ontkennend.

Deze manoeuvre lijkt op een indirecte boodschap aan de groep- Prisierie dat die niet zo welkom is. Maar Zorgvol vindt het belangrijk dat het bestuur aangevoerd door Prisierie regelmatig ontmoetingen heeft met ABOP. Hij gelooft sterk in een verenigde samenwerking tussen ABOP, Seeka en BEP-2011 van ex-minister van Regionale Ontwikkeling, Linus Diko. ABOP-toppers reageren sinds het spraakmakend optreden van Abena op het ABOP-feest niet graag op de positie van Abena, en evenmin op de positie van Seeka.  

 


We hebben 259 gasten online

Polls