NoSpang.com

Bond Rosebel Goldmines eist stad voor arbeiders
donderdag, 07 maart 2013 06:01

PARAMARIBO - De vakbond bij Rosebel Goldmines wil dat het goudbedrijf dichtbij de mijn in Brokopondo een stad bouwt, waar de werknemers en hun gezinnen kunnen wonen. De bond gaat hiervan een punt maken tijdens de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Dat zegt bondsvoorzitter Freddy Brug. Door het mogelijk te maken ...

 

 

dat de mensen dichtbij hun werk kunnen wonen, wil de bond ontwrichting van gezinnen voorkomen. De werknemers hoeven dan geen veertien dagen op het werkcomplex te blijven.

“Ze zullen elke dag bij hun gezinnen zijn, waardoor ze niet gescheiden leven van hun gezin. De kans op gebroken gezinnen wordt kleiner”, benadrukt Brug. Nu vertoeven arbeiders veertien dagen bij Rosebel.

Zij hebben daarna zeven dagen verlof om bij hun familie te zijn. De onderhandelingen over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zijn maandag begonnen. Het aanpassen van de lonen is een heet hangijzer. Brug wil nog niet kwijt hoeveel procent verhoging de bond eist. 

Ook de twaalf-urige werkdag zit de bond dwars. Arbeiders raken hierdoor extra vermoeid, wat tot ongelukken kan leiden, waarschuwt de bondsvoorzitter. Dit jaar strijdt de bond ook voor het realiseren van het pensioenfonds. Een gelukkige oude dag voor de werknemers moet gegarandeerd zijn, zo vindt de bond.

 


We hebben 287 gasten online

Polls