NoSpang.com

'Smoko e tjaar yu in probleem' E-mailadres
dinsdag, 12 februari 2013 04:17

COLUMN - Beste Burgers van Suriname, 
Hier spreekt uw parlement. Een aankondiging van dat de anti-tabakswet is door ons goedgekeurd. Dat betekent dat roken in het openbaar strafbaar wordt gesteld. U zult denken, zijn ze helemaal van lotje getikt, zoals de Hollanders dat zo mooi zeggen. Ik weet dat het misschien wat gek klinkt, maar de burgers in dit land hebben duidelijkheid nodig. Heldere regels en harde straffen wanneer deze overschreden worden.

 

Weet u, anti rookcampagnes helpen u als roker, geen donder. Zoals die Hollanders dat zeggen, dat is water naar zee dragen. Surinamers zijn namelijk hardleerse mensen en hebben de gewoonte vast te houden aan hun patronen. In deze wet hebben we geen voorbeeld genomen aan andere landen, al helemaal niet van Holland. Daar zeggen ze; een tevreden roker is geen onruststoker. Maar daar kan de schoorsteen niet van roken. Met andere woorden, die mooie gezegdes, mensvriendelijke campagnes leveren niets op, nada, nul, noti.

Wij Surinamers, wij roken als ketters. Wan smoko hier, wan smoko daar…Toen de minister van volksgezondheid het idee kreeg dat dit probleem uit zijn voegen dreigde te barsten, wilde hij zijn rokende vlaswiek niet uitblussen. Kortom, die beet zich vast in zijn ijverigheid het rookprobleem op te lossen. En ja, het volk, die krijgt de vuile pijp te roken en is de sigaar. Maar ja, een partij moet in deze het onderspit delven. Het parlement heeft besloten dat jullie dat die partij zijn.

Maar, wat ik net al zei. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt onmenselijk hard bestraft. In die mate dat de bevolking later zal zeggen; “Roken? Dat is toch verleden tijd van ruiken?”

Ik hoor u denken, “wat kan de regering mij bieden als roker?”
Een enkeltje Santo Boma, een zweterige cel die u met zo een tien a twaalf man moet delen. En ik zal u zeggen, dat u als roker niet hoog in de hiërarchie zal staan. De enige die daar roken zijn de bewakers, mensen die te lui zijn geweest een echt vak te leren. Ziet u het al voor zich? Dat u in jairie een smoko moet bietsen aan een van de bewakers? Ik vrees dat naast het matras dat u al kwijt bent aan de celoudste ook de moksi alesi die van thuis meegebracht wordt, zal moeten afstaan. Overigens, niet dat ik u angst wil inboezemen, de celoudste is vaak een rover met meerdere moorden op zijn naam.

Blijf dus van die sigaret af als uw leven u lief is. En als u niet rookt, belonen wij u met een leven in vrijheid. U zult dan denken, vrijheid, dat is een sigaar uit eigen doos. Neem niets voor lief. Dit is Suriname, land waar niets is wat het lijkt. Toch, doe ik water bij de wijn, ik zal jullie zoals die Hollanders doen, prikkelen met een gevatte slogan. Hier komt ie; No Smoko, Smoko e tjaar yu in probleem.


 


We hebben 228 gasten online

Polls