NoSpang.com

Resultaten Global GAP project gepresenteerd
woensdag, 31 oktober 2012 01:00

PARAMARIBO - De resultaten van het onderzoeks- en begeleidingsproject voor het implementeren van de basisprincipes van Global Good Agricultural Practices (Global GAP) zijn maandag gepresenteerd door MN Food Impex. Dit bedrijf is het tweede in de reeks van drie die deelnemen aan het project. Het droge seizoen heeft een grote rol gespeeld bij het planten en de oogst van ...

sopropo. Desondanks heeft het bedrijf getracht de Global GAP toe te passen. De sopropo-planten zijn goed opgekomen en hadden weinig last van insecten. Er is zo min mogelijk gebruikgemaakt van pesticide.

Om tot betere productie te komen, volgens de Global GAP-vereisten, zal het bedrijf in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) werken aan onder andere het trainen van het personeel en zijn bewustwording, de veiligheid en het nauwkeuriger registreren van het plant- tot oogstproces.

Gopex International is het eerste bedrijf dat zijn onderzoeksresultaten voor boulanger in augustus presenteerde. Gelet op de exportintensiteit is gekozen voor het uitvoeren van dit project met de cultuurgewassen boulanger, oker en sopropo. Met dit project wordt enerzijds de producent ter plekke handvatten aangereikt voor de verbetering van het productieproces en de productieomgeving.

Anderzijds biedt dit project LVV direct informatie om de technische vaardigheden in de productieprocessen van landbouwproducenten gericht te versterken. Sinds mei dit jaar zijn daadwerkelijke veldproefactiviteiten binnen dit project van start gegaan. Er is een vergelijking gemaakt tussen het productiesysteem van de producent en dat volgens de ontwikkelde richtlijnen van het ministerie, met medeneming van de basisprincipes van de Global GAP.

LVV is reeds geruime tijd bezig verder vorm te geven aan zijn controle- en monitoringssystemen ter waarborging van voedselveilige productie. Dit zal steeds belangrijker worden voor de internationale agrarische handel om aan te tonen dat Surinaamse voedselveiligheidssystemen conform de internationale vereisten functioneren.

Toepassing van de aangeleerde technieken van duurzame landbouw in lijn met de moderne vereisten, geeft producenten een betere armslag om een positieve beoordeling te krijgen voor hun productiesysteem bij de keuring van productieprocessen.

Het onderzoek is in eerste instantie gericht op het verschaffen van kennis en vaardigheden aan de producent over duurzaam agrarisch produceren voor de bestendiging van de nationale voedselzekerheid en het behouden en uitbreiden van exportmarkten voor Surinaamse landbouwgewassen. 


 


We hebben 175 gasten online

Polls