NoSpang.com

'Feminale paardekracht' E-mailadres
vrijdag, 09 maart 2012 07:01

COLUMN - Clara Zetkin heeft rede genoeg gehad om in de vorige eeuw samen met 100 mannen en vrouwen de Internationale Vrouwendag uit te roepen. De situatie en positie van de vrouw was in die periode één van achterstelling en dis-respect. Dit sloeg aan in andere landen. Echter met de intrede van de Eerste Wereldoorlog kwam dit even tot een halt. Een vrouw zal echter een vrouw niet zijn als ze niet probeert te doen wat de natuur ...

haar leert om alle middelen te gebruiken om te overleven in het leven. Het is niet dat vrouwen nog niet wisten dat ze vrouw zijn dat deze dag nodig was en is. Het gaat erom dat de erkenning en acceptatie (nog) ontbrak en nog steeds niet gelijk is aan dat in de mannen wereld.

Feiten over vrouwen
1. Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking
2. Vrouwen doen 66% van al het werk
3. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen
4. Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen
5. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw
6. Van alle armen op de wereld is 75% vrouw
7. Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw
8. Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw
9. Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 36% vrouw
10. Vrouwen in Neder land verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen
(Van http://www.beleven.org/feest/internationale_vrouwendag)

En bewonder
Niet alleen vanwege het feit dat ik vrouw ben, heb ik grote bewondering voor vrouwen. Meer nog vanwege het feit dat ik als ik naar mijn moeder kijk, ik denk Wow! Ze is nu 86 jaar oud en qua gezondheid niet zoals het altijd geweest is. We zien echter elke dag dat ze van genade en de dag geniet. Haar rotsvast geloof en vertrouwen in de Schepper heeft ze aan al haar kinderen door gegeven. Ze heeft ons geleerd hoe in het leven te staan. Wat te doen wanneer er uitdagingen komen. Ze heeft geleerd dat je niet eerst hoeft te ervaren om te leren, maar dat je ook van de fouten van anderen kunt leren en niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

Ik heb bewondering voor vrouwen als haar. Ondanks de weinige scholing die ze ontvangen heeft, niet verder dan de eerste klas van het basis onderwijs, zou je het in haar adviezen en communicatie niet merken. Ik heb bewondering voor vrouwen als mijn moeder die ondanks tegenslagen toch kijken naar mogelijkheden om zaken in het leven positief aan te pakken. Voor mij is het daarom elke dag Moederdag en spreek ik mijn waardering naar haar en andere vrouwen graag uit. Het is zo makkelijk om iemand op een fout te wijzen en oh hoe moeilijk vinden we het vaak niet om iemand te laten merken dat die gewaardeerd wordt.

Tegenwind, doet de vlieger stijgen
Voor mij was en is ze in huis Moeder Theresa, ook een andere vrouw die ik heel erg bewonder. Ons huis was altijd familiehuis. De vele nichten en neven, die ze opving en andere niet-bloedverwanten die meer worden dan “familie”. Ze heeft altijd gewerkt als huismoeder en vrouw. Toen mijn vader kwam te overlijden, heeft ze het buitenshuis getracht. Haar zang en muziek talent heeft ze altijd gebruik en doorgegeven vooral in tijden van heftige uitdagingen. Ze liet geen enkele moment ongemoeid om allerlei manieren te bedenken situaties te gebruiken om voor haar gezin en anderen te zorgen. Als ik een standbeeld zou moeten oprichten voor een vrouw als haar, zou er waarschijnlijk geen materiaal geschikt genoeg zijn om het in uit te gieten om de waarde ervan uit te beelden.

Mister hard time
Moeder de vrouw, is een zeer progressieve vrouw. Heeft het zelfs een keer in het ziekenhuis gehad over het feit dat ze wel piercing zou willen zetten, alleen maar om de verpleging te shockeren. Midden jaren zeventig nam ze zelfs auto rijlessen om haar zelf gekochte bus te besturen. Door de vele kinderen werd ze noodgedwongen om chauffeurs in dienst te nemen waarvan sommigen haar bedonderden. Ze heeft geleerd dat als je wilt eten dat je een moestuin moet onderhouden. Vruchtbomen leverden ook een goede bron van inkomsten. Als je een inkomen hebt moet je een deel sparen voor “Mister hard time” en geloof me toen ik veel jonger was, geloofde ik echt dat er iemand was die zo heette. Ik heb bewondering voor vrouwen zoals haar. Ik weet zeker dat ze niet uniek is in haar soort. Simpel omdat je als vrouw de natuurlijke drang ervaart om zorg te dragen.

Dya dya Uma
Ik heb bewondering voor vrouwen die ondanks het feit dat ze financieel niet sterk zijn dat wel zijn in cognitie en bravoure. Die waar ook in de wereld proberen en alles gebruiken om een andere wending te geven aan de verdrukking en achtergestelde positie van zichzelf en andere vrouwen. Als ik ze in het zonnetje zou moeten zetten, zou ik heel veel zon nodig hebben. Ik heb het niet over die vrouwen die altijd al in de spotlight staan, die wereld leiders zijn, of praatprogramma´s hebben, manager zijn,  model, actrice, of zanger. Ik wil vandaag op deze Internationale Vrouwendag mijn gedachten zeer positief laten uitgaan naar de vergeten vrouwen die van alles proberen en niet erkend worden, vrouwen langs de weg, vrouwen in het veld, vrouwen op de markt, vrouwen ergens weggestopt.

Klaar voor de start
Vandaag wil ik stilstaan bij die vrouwen die geschopt en geslagen worden door hun partner, kinderen of de maatschappij. Die vrouwen die elke dag huilen voor een betere morgen. Die vrouwen die het niet meer zien zitten en de oplossing zoeken in: drugs, drank, seks en uiteindelijk zelfdoding. Die vrouwen die door de buitenvrouw van hun man en door hun echtgenoot te kak worden gezet. Ik probeer te begrijpen waarom vrouwen zichzelf toestaan de partner van een andere af te pakken. Mijns inziens is dit de ultieme manier om je eigen soort te verloochenen en dis-respectvol te behandelen. Mijn gedachten gaan ook uit naar die vrouwen die niet durven om hun situatie te transformeren uit angst dat ze het met het leven van zichzelf of van een geliefde moeten bekopen. Ik zeg een stil-gebed op en hoop dat ze de kracht mogen vinden om een betere situatie te vinden dan waar ze nu in zijn.

Mieren manieren
Ik spreek de hoop uit dat de zon mag doorbereken in het leven van de diverse vrouwen die ik genoemd heb. Dat ze assertief en zelf verzekerd mogen worden. Dat er organisaties kunnen zijn die hun op allerlei manieren willen en kunnen helpen om de achterstandspositie waarin ze zijn te kunnen veranderen. We leven 100 jaar verder van de eerste Internationale Vrouwendag en hebben doelen bereikt. Het kan echter nog velen malen beter en daar kunnen we met zijn allen proberen waar en wanneer mogelijk een kentering in te brengen. We kunnen elke gelegenheid aangrijpen om een getuige te zijn hoe een ander sterk en positief in het leven te laten staan. Soms is een simpele glimlach al meer dan heel veel geld. Een lief en aardig woord, zelf gebakken brood of cake, fruitmand of bloemetje, een schouder, allemaal simpele dingen die niet perse geld hoeven te kosten. Als elke vrouw waar dan ook, elke dag probeert om in haar streven om verder te komen, een andere (jonge) vrouw met zich mee trekt, dan kun je toch je zelf in de spiegel aankijken en zeggen, “Wat een kracht! ”
Arline Blanker
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 


We hebben 305 gasten online

Polls