NoSpang.com

'Met volle overtuiging' E-mailadres
vrijdag, 30 december 2011 19:08

COLUMN - Klaar, gereed ... Het is bijna het einde van het jaar 2011. Heel veel mensen zullen bezig zijn met het bedenken van nieuwjaarsresoluties. Stoppen met roken, op dieet gaan, een nieuwe studie aanvangen, een (nieuwe) relatie aangaan en ga zo maar het rijtje af. Dat is niet vreemd. Over het algemeen wil men namelijk bij het afsluiten van een periode, goede afspraken maken om het nieuwe tijdperk in te gaan. Tijd voor verandering ... Ik vraag me dan ook heel vaak af, waarom iemand pas met iets positiefs wil beginnen in een nieuw tijdperk. Je zou ...

toch denken dat als iets goed is voor je dat je er ieder moment mee aanvangt. Ik heb mij laten vertellen dat het wetenschappelijk bewezen is dat  een verandering van een gewoonte 21 dagen nodig heeft voordat het helemaal in je systeem ingeburgerd is. Dat heeft mij aan het denken gezet. Maar liefst 21 dagen! Alle grappen op een stok. Dat zou dus betekenen dat alle goede zaken ten spijt, je na 21 dagen zeker weten veranderd bent. In mijn ijver om het bewuste artikel digitaal zelf te kunnen nalezen en te kijken naar de validiteit van het onderzoek, kwam ik meer controverse tegen met betrekking tot het onderzoek dan informatie over, of het onderzoek zelf.

SMART
Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat wat het ook is dat je in je gedrag wilt veranderen dat je eerst volledig ervan bewust moet zijn, waarom je dat wilt. Je zou dan een lijst kunnen maken hoe je dat wilt bereiken. Een stappen plan, waarom, hoe en wanneer en alles wat er bij komt kijken. Een makkelijk hulpmiddel hierbij zou de SMART methode/ principe kunnen zijn. De SMART methode houdt in dat je let op zaken zoals :Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden.

In de praktijk
Laten we nou stellen dat je wilt dat je inde komende periode ervoor wilt zorgen stress situaties te reduceren. Bekeken vanuit de SMART methode houdt dit dus in dat je kijkt naar zaken die je wilt veranderen. Hoe je die wilt bereiken en welke doelen je voor jezelf stelt. Waarmee wil je het bereiken en waarom wil je het bereiken. Je kan dan eventueel stellen dat je hebt gemerkt dat het nadelig is voor je gezondheid om niet de juiste methode te hanteren in stress situaties. De eerste stap om stress situaties aan te pakken is om na te gaan hoe je reageert en wat je lichaam aangeeft. Als je eenmaal voor jezelf hebt uit gedokterd dat je dat niet meer wilt. Dan doe je er iets aan. De beste kijk hiervoor is positief naar jezelf te kijken. Situaties waarin je anderen bewust kwetst of terroriseert, kleineert. Woorden zoals, ik ben dom, of ik haat dit of die persoon helpen je alleen verder van je doel af.

Waar een wil is
Jaren geleden hoorde ik iemand er voor het eerst mee: " Kan niet is dood en wil niet ligt naast hem begraven. " Komisch , maar zo waar als een klontje dat in koud water of hete thee verdwijnt. Je kunt het namelijk in het leven zo prettig mogelijk maken als je zelf wilt. Jij beslist als je de maat vol laat raken of niet.  Jij, bent de motor achter alles dat kan gebeuren. Als je begrijpt wat liefde betekent, dan hou je in eerste instantie van jezelf en probeer je zoveel mogelijk dat je positiviteit om je heen hebt en in je zelf. In een situatie om stress beter te hanteren, betekent het dan ook een switch in je levensstijl. Ook wat betreft stoppen met roken, starten met een gezonder dieet. Wat het ook is waar je verandering in wilt brengen. Alles heeft met een verandering in levensstijl te maken.

Tot Uw dienst
Wanneer we stil staan bij wat we willen veranderen dan rest nog te kijken naar hoe actief we hiermee om willen gaan. Hoe makkelijk zijn we op onze tenen getrapt. Of zijn onze nagels niet toe aan een beurt bij de pedicure. We kunnen onze plannen makkelijk realiseren en stellen geen actie voor van ik wil naar de maan of dergelijke zaken die ons nog meer "broko ede" zullen geven,  gewoon realistisch. Ook beseffen we dat we het willen uitgieten over een periode waar we "zicht" op hebben. Mocht dan blijken na evaluatie dat we er alleen maar veel beter van zijn geworden, wat let ons dan om het gewoon in ons leven te implementeren en weg te doen datgene waar we niet gelukkig van worden.

Stellig
Gewoon doen, ja toch! Alles waarvan je merkt dat je er blij van wordt en gelukkig maakt,  gewoon  doen! Persoonlijk heb ik al enkele jaren geleden besloten dat ik mijn vreugde door niemand laat stelen. Stress situaties te minimaliseren. Te houden van het leven. Te houden van alles wat me blij maakt. Ervoor te zorgen niet door te draaien, door niets of niemand. Gewoon alles te doen met volle overtuiging. Zo nu en dan in je leven te evalueren waar je bent als je goed in je vel zit. Enkele uren terug vertelde ik aan iemand dat vrolijkheid je geneest en neerslachtigheid je krachten verslindt, niets is minder waar. Ik ben namelijk de enige die welke situatie dan ook een goede draai aan kan geven.

.....Af!
Je kunt wachten tot 2012. Echter je kunt met elke gewoonte die je anders wilt gewoon nu, beginnen.
Het aftellen begint namelijk vanaf het moment dat je je realiseert dat het anders kan. Vorige maand heeft mijn dochter gezegd : "Mama vanaf vandaag wil ik vegetariër zijn." Natuurlijk mocht dat. We eten sowieso kosher, maar mijn man, zoontje en ik zijn nog niet helemaal vegetarisch. Wel plannen we dagen in waarin we bewust helemaal veganistisch eten. Misschien beslissen we daar volgend jaar over. Misschien. Maar als we dat doen, willen we dat wel met volle overtuiging doen.
Arline Blanker: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.P.S.
Grantangi, from the bottom of my (bottomless) heart.
Ik wil bij deze de oprichter van Nospang bedanken dat ik van zijn forum gebruik mag maken. Alle andere columnisten, de lezers ( hen die reacties geven), de stille (genieters), bedanken en een zeer bezonnen, vruchtbaar en gezegend 2012 toewensen. Een tijd vol met voorspoed, gezondheid, vergevensgezindheid, liefde, positiviteit, geluk, geduld, visie en wijsheid. Dat de Almachtige je beschermt en veilig houdt ver van alles wat je bedroefd maakt en mocht verdriet je ten deel vallen, dat je de kracht en wijsheid vindt om er wijs mee om te gaan.
Sula fu segi!


 


We hebben 199 gasten online

Polls