NoSpang.com

Toelating Balker onstuitbaar
maandag, 02 november 2009 08:53

Paramaribo - De toelating van de NDP’er Rudie Balker tot het parlement is niet meer te stuiten. Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) is nu aan zet om conform de Kiesregeling het parlement officieel te informeren dat alles betreffende deze opvolging in orde is. De DNA-voorzitter moet nadat hij deze schriftelijke mededeling van het CHS heeft ontvangen, zo gauw mogelijk een speciale ...

vergadering houden, waarin na de toetsing van zijn geloofsbrieven, Balker wordt toegelaten en beëdigd tot lid van het parlement. De NDP-fractie mag haar bezwaren uiten in die bewuste vergadering, maar het is de meerderheid van het parlement die beslist of Balker wordt toegelaten. Het is dus zaak dat het Nieuw Frontplus ervoor zorgt dat er quorum is voor deze speciale vergadering.

Oud-parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad onderschrijft dat Balker gebruik gemaakt heeft van zijn democratisch recht door te bewilligen. “Hij heeft zich niet laten chanteren en strikken door partijdiscipline. Balker heeft correct gehandeld.” Het democratisch recht verankerd in de grondwet en het kiesbesluit is volgens de politica nog altijd van groter gehalte dan een mondelinge partijafspraak.

Partijdiscipline slaat maar al te vaak om in kadaverdiscipline, waarbij afspraken, die gemaakt zijn, niet het nationale, maar het enge partijbelang dienen, zegt Djwalapersad. De gewezen parlementsvoorzitter heeft moeite met het toepassen van het terugroeprecht in de kwestie Balker. Het terugroeprecht noemt zij een wettelijk debacle. Het dwingt gekozen leden jaknikkers te zijn en aan de leiband te lopen van de partijbaas. Wie tegen de opvatting van de partijleider is en een afwijkende mening heeft, wordt teruggeroepen. “Ik ben pertinent tegen het terugroeprecht, omdat het de democratie monddood maakt”, aldus Djwalapersad.
(Dbs)

 


We hebben 154 gasten online

Polls