NoSpang.com

Alertheid journalisten geboden bij verkiezingen
zondag, 01 november 2009 10:00

Paramaribo - Journalisten moeten tijdens de verkiezingen extra op hun hoede zijn voor de politieke propagandastroom die binnen korte tijd de kop zal gaan opsteken. Dit adviseerde Ashok Hirschfeld in zijn presentatie 'De ontmaskering van politieke propaganda' tijdens het openingscollege van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur in Suriname (AHKCO) in theater Unique.

Studenten van de richting journalistiek zijn over het algemeen meer bezig met communicatie. Deze richting waarvan een deel van de studenten al werkzaam is binnen de media, werd op het hard gedrukt niet te geloven in halve waarheden van politieke partijen en dit zo de gemeenschap in te pompen. Propaganda is trouwens een nette vorm van voorlichting met de intentie mensen achter je doel te krijgen. Het spreken van de halve waarheid is volgens Hirschfeld zeer populair in Suriname. "Wat doet propaganda met de gemeenschap en vice versa" en "is propaganda vies," zijn vragen die werden aangehaald zodat studenten zich verder konden gaan verdiepen in het onderwerp.

Propaganda moet transparanter gemaakt worden. Het is moeilijk na te gaan wie campagnes voor politieke partijen sponsort, maar dit wordt vermoedelijk gedaan door het bedrijfsleven. Een andere techniek waar veel geld aan besteed wordt binnen de partijen is de ''bandwagen'', hier probeert een partij doormiddel van Nyan, dringi en prisiri mensen achter zich te krijgen. Dit blijkt ook bij de promotie van dit soort activiteiten bij de zo genoemde overheidsvoorlichtingsprogramma's.

Journalisten hebben hierbij een grote verantwoordelijkheid om voet bij stuk de waarheid te publiceren. Dit is op zich een moeilijke taak, maar toch moet getracht worden deze zo goed mogelijk te vervullen. Hirschfeld beveelde aan dat een nationale slogan en rationele argumenten, marketing en Human Resource Management modelfactoren kunnen zijn voor een betere manier van propaganda. Hij sloot zijn presentatie lachend af met de woorden "Ik ben niet verbonden aan een politieke partij". 


We hebben 199 gasten online

Polls