NoSpang.com

Sammy Monsels had toch meer bewegingsvrijheid
zondag, 01 november 2009 09:41

Paramaribo - Sammy Monsels, de Nederlandse getuige, voegde merkwaardige details toe aan zijn eerdere verklaringen in het 8 decemberstrafproces. Vertelde hij eerder nog dat hij vanaf 7 december 1982 in het Fort Zeelandia geconsigneerd was en dat hij het fort alleen had verlaten om samen met verdachte Stephanus Dendoe en een onbekende soldaat het slachtoffer Baboeram thuis op ...

te halen, thans liet hij weten tenminste nog een keer het fort te hebben verlaten, deze keer om drukkerij De Vrije Stem onklaar te gaan maken. Uit zijn verklaringen is gebleken dat Monsels toch veel meer bewegingsvrijheid had, dan hij tot nu toe had laten doorschemeren. Eerder had Monsels verklaard dat hij in de ochtend van 7 december aan de Cultuurtuinlaan was toen hij bericht kreeg van de algehele consignatie. Eenmaal in het Fort Zeelandia, zou hij naar Zanderij zijn gedirigeerd om deel te nemen aan schietoefeningen met nieuwe wapens van het Nationaal Leger. Terug in Paramaribo zou hij zich dagenlang in het Fort hebben opgehouden in verband met de consignatie. Op 9 december zou door leidinggevenden zijn gevraagd wie “iets” buiten wilde doen, waarop hij zich daarvoor opgaf.

Daarna kreeg de toenmalige sergeant te horen dat hij lijken vanuit het fort moest vervoeren naar het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Nu bleek, althans uit zijn eigen verklaring, dat Monsels tussen 7 en 9 december toch meer bewegingsruimte had en dat hij zelfs andere opdrachten buiten de muren uitvoerde. In zijn getuigenis tegen Dendoe herhaalde hij hoe hij samen met deze verdachte en een soldaat het latere slachtoffer Baboeram had opgehaald. Dendoe is een van de 24 verdachten die sinds 2007 samen met hoofdverdachte Desi Bouterse terechtstaat voor de moord van 1982 op 15 opposanten van het militair bewind. Getuige Monsels had naast de door hem aangehaalde opdracht met Dendoe ook deelgenomen aan een missie die erop gericht was drukkerij De Vrije Stem onklaar te maken, maar dat ze op zware machines gestuit waren die niet met wapens en granaten vernietigd konden worden. De drukkerij is wel in brand gestoken. Opmerkelijk genoeg heeft de Krijgsraad niet gevraagd wie hem heeft opgedragen om naar drukkerij De Vrije Stem te gaan, hoe laat hij die missie heeft uitgevoerd en of hij ook betrokken was bij de brandstichting.

Want, hoewel Monsels daarover sprak, zei hij niet duidelijk of hij daarvoor verantwoordelijk was. Dendoe geconfronteerd met de verklaringen van Monsels, heeft ontkend dat hij ooit samen met Monsels en welke andere militair dan ook Baboeram heeft opgehaald. Nog minder droeg hij kennis van de opdracht. Overigens kan het er bij hem niet in dat de getuige zoveel details presenteert en zelfs zijn naam uit het hoofd kent, maar niet aan de Krijgsraad kan vertellen wie de derde militair was en geen nadere informatie kan geven over de burger die volgens Monsels het adres van Baboeram zou hebben aangewezen. ,,Ik zou nooit met een burger in een operatie gaan,” aldus Dendoe. Bovendien is het volgens hem militair gebruik dat de commandant groepsleden kennis laat maken met elkaar en de opdracht bespreekt, voordat de uitvoering begint. Monsels repte met geen woord daarover. Zijn advocaat, Kathleen Brandon, vindt de verklaringen van de getuige zwak en twijfelachtig.

Ze vroeg hem zelfs of hij haar cliënt niet met een andere heeft verward. Ze vroeg de getuige zelfs of die de toenmalige militairen Djoe en Brunswijk in het leger heeft meegemaakt. Na zijn bevestiging vroeg de raadsvrouw of hij een van deze twee niet met Dendoe heeft verward. Maar dat kan volgens Monsels niet, omdat hij Dendoe heel goed kent. Dendoe heeft op niet mis te verstane wijze bij de Krijgsraad geprotesteerd dat Monsels hem valselijk heeft beschuldigd en dat die hem om tot nog toe onbekende reden met de haren bij de zaak heeft gesleept. ,,Hij staat hier toneel te spelen, hij acteert,” klaagde Dendoe: ,, Het is gemakkelijk iemand te beschuldigen. Het is onredelijk. Laat hem die naam van de soldaat noemen, zodat die hier kan komen getuigen. Laat hem ook zeggen wie de burger was, zodat die ook hier kan komen.” Dendoe heeft de rechter verzekerd dat, zolang hij daartoe de gelegenheid krijgt, hij getuigen zal presenteren die kunnen bevestigen dat hij rond de donkere dagen van 8 december bij zijn vader aan de Cotticarivier was voor een kruidenbad. Hij heeft van de Krijgsraad de garantie gekregen dat hij alsnog daartoe in de gelegenheid wordt gesteld. Dendoe herhaalde steeds: ,,Het is mijn woord tegen zijn woord”. Het is niet bekend of het Openbaar Ministerie de toenmalige echtgenote van Baboeram zal uitnodigen om ook te getuigen tegen Dendoe.

 


We hebben 184 gasten online

Polls