NoSpang.com

Eerste daling goederenstroom deze eeuw
zondag, 01 november 2009 09:33

Paramaribo - Voor het eerst sinds het jaar 2000 zal er sprake zijn van een daling in het aantal verwerkte containers met goederen via de zeehaven van Paramaribo, die onder beheer staan van de NV Havenbeheer. Twaalf tot vijftien procent minder dan het record van 57.000 twintig voet containers in 2008 zal tegen eind dit jaar zijn verwerkt. Dit zei Havenbeheer-directeur John Defares ...

in gesprek met de Ware Tijd. Hij wijt de daling aan de economische wereldcrisis. Financiële deskundigen wezen ook nog op een handelsoverschot in het tweede kwartaal van dit jaar, waarbij Suriname meer verdiende aan zijn exporten dan wat er is uitgegeven aan importen.

Foto: Havenbeheer-directeur John Defares

Door de wereldcrisis werd minder geïmporteerd. Of die trend tot eind dit jaar zal aanhouden, moet nog blijken. Sedert 2000 is het aantal verwerkte containers jaarlijks gegroeid. Het vorig jaar was er zelfs sprake van verdrievoudiging.Intussen is het belangrijkste gedeelte van de renovatiewerkzaamheden aan de haven afgerond. De aannemer Ballast Nedam Infra Suriname (BNIS) heeft de 520 meter lange havenkade gisteren officieel overgedragen aan havenbeheer.

Werkzaamheden zoals het ophogen en verharden van de achtergelegen terreinen zijn nog gaande. Het project zal volledig worden opgeleverd in maart 2010. Het project kost iets minder dan 56 miljoen euro.  Zes drietiende miljoen is gehaald uit de Verdragsmiddelen, Havenbeheer is met  twintig  miljoen ingekomen, terwijl de Europese Unie  dertig miljoen heeft gedoneerd. 
 
De ondertekening van een overeenkomst met lokale banken voor de geplande verlenging van de kade naar 600 meters is in vergevorderd stadium. Ook zal twintigduizend vierkante meter achter het bij te bouwen stuk worden verhard.  Het langer maken van de  wal  zal   negentien miljoen euro kosten. Ondanks de gedaalde activiteiten dit jaar, is Defares hoopvol gestemd voor 2010. “Wij zijn ook bezig met buitenlandse oliemaatschappijen die vanuit Trinidad opereren om de basis van hun exploratie-activiteiten in het zeegebied van Suriname te verhuizen naar Paramaribo, nadat de verlenging van de kade is afgerond eind 2010,” aldus Defares.

De particuliere sector heeft reeds  tien  miljoen  Amerikaanse dollar aan apparatuur geïnvesteerd. Daarnaast liggen plannen al klaar voor de bouw van twee grote opstallen door private organisaties. Tijdens de overhandigingsceremonie sprak minister Ricardo van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking van een grote mijlpaal, terwijl hij herhaalde dat de rehabilitatie binnen het Meerjaren Ontwikkelingsplan van de regering past om strategische infrastructurele werken aan te pakken.
(Dwt)

 


We hebben 199 gasten online

Polls