NoSpang.com

OM haalt meer getuigen uit Nederland
zaterdag, 31 oktober 2009 15:07

Paramaribo - Het Openbaar Ministerie zal in het strafproces rond de slachting van december 1982 nog meer getuigen die in het buitenland wonen oproepen. Mogelijk worden die al gehoord op de zittingen van 30 november en 1 december aanstaande. Dat zei proceswoordvoerster Marjorie Sanches gisteren. Bij de behandeling van de zaken tegen verschillende verdachten heeft ...

auditeur-militair Roy Elgin aangegeven dat het OM de komende weken zal proberen enkele andere in Nederland wonende getuigen ervan te overtuigen naar Suriname te komen om gehoord te worden door de Krijgsraad. Eén getuige heeft echter gezegd niet te zullen komen.

 Zij is wel bereid om in Nederland een verklaring af te leggen. Nu zal met de Nederlandse justitie worden nagegaan hoe dat georganiseerd kan worden. Deze week kwamen al vijf getuigen naar Suriname en hebben donderdag en vrijdag voor de Krijgsraad verklaringen afgelegd.
 Het proces tegen de verdachte Ruben Rozendaal ging ondanks zijn afwezigheid gisteren toch door. Hij had eerder via zijn advocaat Benito Pick aangegeven aanwezig te willen zijn wanneer zijn zaak wordt behandeld.

dWT foto/ Ivan Cairo
Woordvoerder van het 8 Decemberstrafproces, Majorie Sanches, beantwoordt vragen van journalisten,  gistermorgen tijdens een persbriefing op Boxel in het district Wanica. Chef Voorlichting van Justitie en Politie, Ronald Gajadar, luistert mee.

De raadsman gaf aan verwacht te hebben dat eerst de behandelende medisch-specialist zou worden gehoord, zodat een schema kon worden uitgezet omtrent de behandeling van de zaak van de ernstig zieke Rozendaal. Elgin wierp echter op dat de verdachte door eerst de uit Nederland overgekomen getuigen te horen, niet in zijn verdediging wordt geschaad. De zaak kon bij verstek worden behandeld, wat kan worden opgeheven zodra hij lijfelijk aanwezig kan zijn. Daar de getuigen uit Nederland al ter terechtzitting waren verschenen, en het in deze om een uitzonderlijkheid gaat, besloot de Krijgsraad hun verhoor toch af te nemen. Echter is bepaald dat op de eerstkomende strafzitting de medisch-specialist gehoord  wordt om het verdere traject te bepalen.

Voormalig sportinstructeur bij het Nationaal Leger en oud-sprintkampioen Samuel ‘Sammy’ Monsels getuigde in de zaak van zeven verdachten. Volgens Monsels was Zeeuw ook aanwezig bij schietoefeningen achter Zanderij op 7 december 1982. Maar de verdachte ontkent dit. “Mij niet bekend”, antwoordde Zeeuw toen krijgsraadpresident Cynthia Valstein-Montnor hem vroeg wat hij daarop te zeggen had. Van een schietoefening op die bewuste dag wist hij niets af. De getuige kon zich echter niet herinneren of hij Zeeuw in het Fort Zeelandia heeft gezien. Niet toen de lijken van de slachtoffers werden afgevoerd en ook niet bij het mortuarium waar ze werden afgeleverd. 

“Ik heb geen enkele lijken in geen enkele zakken gezien”, antwoordde Zeeuw op de vraag van Valstein-Montnor of hij de lijken van de slachtoffers in het fort had gezien.
(Dwt)


 


We hebben 312 gasten online

Polls