NoSpang.com

Deel Waterkant wordt Riverside Harbour Village
zaterdag, 31 oktober 2009 14:52

Paramaribo - Scholieren lopen naar de ronkende bussen op de grote parkeerplaats met schots en scheef liggende tegels tegenover eettent Riverside. Wandelend vanaf de Centrale Markt komen ze over slechte stoepen langs in het gras liggende troep, tegen bomen urinerende bootmannen en een niet voor ansichtkaarten geschikt uitzicht op de aanlegplaats voor korjalen. Het stuk ...

Waterkant van de Keizerstraat tot aan de grote markthal op  vrijdagmiddag. Als het aan een aantal investeerders ligt, is dit stuk Paramaribo in 2015 omgetoverd tot een groot promenadegebied met jachthaven, rivierpromenade en -dam, appartementen, commerciële ruimte, open marktkade à la Curaçao en hotel: Riverside Harbour Village.

Volgens de informatiefolder wordt het geheel een “uitdagend nieuw gezicht voor het centrum van Paramaribo. In totaliteit ontstaat een bijzonder aantrekkelijk stedelijk gebied waar het voor iedere inwoner van Paramaribo goed toeven is.” De bestaande ondernemingen in het gebied behouden hun plaats. Een eventuele nieuwe cruiseterminal moet bij het project worden betrokken.

Het Surinaamse bouwbedrijf Carimexco NV, de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) en de Nederlandse investeerder Wizard Ventures BV kregen vorige week toestemming van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) om met het bijna 46 miljoen euro kostende project van start te gaan. Het eerste deel van het plan omvat de aanleg van de jachthaven. Dit kost vijf miljoen euro. In maart moet de eerste paal geheid worden en de werkzaamheden duren zes maanden tot een jaar. De financiering is nog niet helemaal rond. 

 Directeur Sandra Tom van Carimexco NV geeft aan dat  partijen dit jaar nog een aantal formele zaken moeten regelen. “Het ministerie van RGB zei eigenlijk tegen ons: 'ga eerst nog wat huiswerk doen voor je begint'. In december moet dit klaar zijn, net als de financiering die dan rond moet komen.” Tom zegt dat ze er vertrouwen in heeft dat de eerste fase in maart kan beginnen. Over een maand beslist het Private Sector Investeringsprogramma (PSI) van de Nederlandse overheid of dit deel van het totale project in aanmerking komt voor een subsidie van 750.000 euro. De rest van de kosten moeten de investeerders dekken.Bouwtekening River Harbour Village

Na aanleg van de jachthaven kan het dichterbij de kade gelegen stuk gebouwd worden. Dit tweede deel van het project gaat vier tot vijf jaar duren en kost veertig miljoen euro. Volgens Tom is het voornamelijk de Nederlandse partij Wizard Ventures die geld inbrengt. Via Tom wordt niet duidelijk welke bedrijven het plan steunen. De financiering is nog niet rond maar ze geeft wel aan dat het “goed komt” met het financiële plaatje.

 Volgens Tom zijn er met monumentenzorg afspraken gemaakt over de voorwaarden die horen bij bouwen vlak naast de binnenstad. “Als we ons aan de afspraken houden, gebeurt er niks met de gebouwen.” Terug naar De Waterkant op vrijdagmiddag. Godfried rookt zittend op zijn bromfiets een sigaret terwijl hij over het water uitkijkt. Hij zou blij zijn als het gebied op de schop genomen wordt. “Want vroeger was het hier veel beter. Sinds de brug er is en het veer is verdwenen, is de boel verwaarloosd. Jammer, want je hebt hier zo'n mooi uitzicht.” De Nederlandse stagiaire Barbara is een andere mening toegedaan. “Dit is juist zo’n idyllische plek, Paramaribo eigen. Zo'n gemaakte jachthaven naast koloniale bouwstijl past niet.”


CodjoM wrote:

Kan men het Duitse schroot (de Goslar) daar ook meteen opruimen? Zit ik daar op en prachtig terras en kijk ik aan tegen een vast geroest driehoek die boven het water afsteekt.
De duitsers mogen hun wrak wat mij betreft verwijderen. Dat de regering niets onderneemt om de duitsers daarvoor aansprakelijk te stellen. On topic: Ik juich dit project alleen maar toe. Het ziet er op het eerste gezicht goed uit, dus wat mij betreft gewoon doen.

Kan men het Duitse schroot (de Goslar) daar ook meteen opruimen? Zit ik daar op en prachtig terras en kijk ik aan tegen een vast geroest driehoek die boven het water afsteekt.

Een goed initiatief voor een gebied dat al jaren verpaupert uitziet. Het blijkt te meer dat wij het moeten hebben van de buitenlandse investeerders en geen kansen voorbij moeten laten gaan. Ik ben ervan overtuigd dat met dit project er nog vele zullen volgen. Het is slechts een zaak om open te staan voor nieuwe ideën en onze starre houding jegens buitenlanders te laten varen. De Surinamer zal moeten gaan beseffen dat de economische ontwikkkeling van het land ook een kwestie is waar buitenlandse investeerders een belangrijke rol kunnen vervullen.

Zoals het beeld mij doet geloven hoop ik van harte dat dit project van de grond zal komen. Dit kan het toerisme een ware boost geven. Een extra uitgaansgelegenheid voor paramaribo. Het ziet er goed uit. Het idee is prachtig en hopelijk komt het er ook.

eerst doen dan geloven ""maar niet praten en niet doen .ik ben surinamer ik weet hoe een surinamer is .veel praten weinig presteren .de nederlanders gaan investeren zeggen de surinamers .bent u vergeten dat ze de spoorlijn van onverwcht ook zouden opknappen ""tot de dag van heden is alles zo gebleven . ik wil geen lippendienst ik wil daden daar wacht het surinaamse volk op .

 

 


We hebben 267 gasten online

Polls