NoSpang.com

Oplevering gerehabiliteerde kade Nieuwe Haven
zaterdag, 31 oktober 2009 08:32

Paramaribo -  De gerehabiliteerde kade van de Nieuwe Haven is gisteren opgeleverd. Het is niet uitgesloten dat deze in de naaste toekomst wordt verlengd. De overstap naar een gemoderniseerde haven begint na een lange historie langzaamaan vorm te krijgen. De overdracht vond plaats door Ballast Nedam Infra Suriname aan de NV Havenbeheer Suriname. Voor de rehabilitatie ...

van de Nieuwe Haven is een bedrag van Euro 30 miljoen geschonken door de Europese Unie. Hoewel het project gepaard is gegaan met veel inefficiëntie vanwege de gebrekkige infrastructurele voorzieningen, kan gesteld worden dat de eerste vruchten van het zware werk al geplukt kunnen worden. Het is de bedoeling de haven het aangezicht en faciliteiten te geven van een terminal, die voldoet aan internationale normen.
 
De voorzitter van de Surinaamse Scheepvaart Associatie, Remy Vijzelman, liet zijn kritische noot beslist niet achterwege. Hij gaf aan niet zo gelukkig te zijn met een aantal zaken. Zo vindt hij de afstand tussen de ‘fenders’, dit zijn stootwillen die dienst doen als markeerboeien, te groot. Als het aan hem lag, zou de keuze van het type fenders geheel anders zijn. Helaas bestond de mogelijkheid niet meer om aanpassingen te plegen. Hij hoopt dat dergelijke verwikkelingen bij de nog uit te voeren werkzaamheden voorkomen wordt. Zoals hij het verwoordde, zijn er veel offers gebracht door o.a. de importeurs die steen en been klaagden over de late afhandeling van de binnengekomen containers op de haven.

Directeur John Defares van Havenbeheer is dit project er een welke duidelijk door gemeenschappelijke inspanning tot stand is gekomen. Naast de Euro 30 miljoen, is een bedrag van Euro 6.3 miljoen gekomen uit de verdragsrelatie die Suriname met Nederland onderhoudt. De eigen inbreng van de Nieuwe Haven bedraagt bijkans Euro 2 miljoen. Defares opperde de noodzaak voor uitbreiding van de kade met een lengte van bijkans 80 meters. Hiervoor zullen mogelijkheden voor financiering door de lokale bankinstellingen bekeken worden.

De minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, Rick van Ravenswaay, benadrukte de prioriteit van het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma voor verbetering van de infrastructurele werken zowel te land, te water als te lucht voor een effectieve ontsluiting. Het is te verwachten dat de totale oplevering in maart 2010 kan plaatsvinden.

Volgens de bewindsman is Suriname niet blijven steken in de tijd. De haven die berekend was voor de economische activiteiten waarvan toentertijd sprake was, kon deze expansie al lang niet meer aan. Ook minister Ravenswaay haalde de verlenging van de kade aan. Deze zal gepaard gaan met het treffen van de nodige voorzieningen zodat de economie van Suriname het kan dragen. Het ligt in de bedoeling om na de oplevering van de totale rehabilitatie in maart 2010 een begin te maken met de werkzaamheden rond de verlenging van de kade. In april 2007 is een aanvang gemaakt met het project rehabilitatie en upgrading Nieuwe Haven Terminal Paramaribo.
(Dbs)


 


We hebben 150 gasten online

Polls