NoSpang.com

Executie journalist Rahman was 'vergissing'
vrijdag, 30 oktober 2009 08:52

Paramaribo -  De hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces, Desi Bouterse, zou op enig moment tegenover Roy Adema hebben opgemerkt dat het executeren van de journalisten Lesley Rahman en Bram Behr een vergissing was. Adema vertelde dit op zijn beurt aan Madelene Rahman-Henar, moeder van Rahman. Hij verklaarde bij de politie nimmer een dergelijk gesprek met ...

Bouterse te hebben gevoerd. ‘Dan liegt hij. Hij heeft mij dit wel gezegd’, zei de 80-jarige Rahman-Henar luid en duidelijk aan advocaat Irvin Kanhai, die haar de verklaring van Adema voorhield.

Heel emotioneel vertelde moeder Rahman gisteren over de laatste dag waarop zij haar zoon levend zag. Op 06 december was de journalist en vakbondsman Lesley Rahman naar een vergadering van de C-47 gegaan. Toen zij zelf thuis kwam en over elven naar bed ging, was Lesley Rahman nog niet thuis gekomen. Omstreeks 02.00 uur in de ochtend schrok zij wakker toen er hard op de ramen en deuren werden gebonkt. Ze liep naar de voordeur en deed deze open. Er stond een vijftal militairen voor de woning. Ze vroegen naar Lesley en drongen ook gelijk de woning binnen. Lesley die intussen thuis was, zat half gekleed in zijn slaapkamer te eten. Zij sleurden hem naar buiten. Op de vraag waar zij haar zoon naar toe brachten, zei een van de militairen dat de luitenant hem wilde horen. Lesley gaf zijn moeder een schouder klopje. ‘Maak je niet ongerust’, waren zijn laatste woorden naar haar toe.

Dagen verstreken en Lesley kwam maar niet thuis. Het gevoel van machteloosheid en radeloosheid, waar de familie mee bevangen was, was emotioneel nauwelijks te verwerken. De familie ging de dagen daarna naar het Fort Zeelandia om schone kleren en andere goederen voor Lesley te brengen. Volgens zus Joyce Rahman, die gisteren eveneens als getuige werd gehoord, werd aan hun het volgende voorgehouden: ‘Daar waar hij nu is, heeft hij geen verzorging meer nodig’.

Op 10 december zijn de militairen Rumsfeld en Samuels thuis bij moeder Rahman geweest. Aan haar werd voorgehouden dat haar zoon op de vlucht was neergeschoten. ‘Achtte u uw zoon in staat om samen met derden een coup te plegen’, vroeg de auditeur-militair Roy Elgin gisteren aan Rahman-Henar. ‘Hij hield van zijn werk. Hij spotte alleen maar een beetje, maar hij zou dit nimmer doen’, antwoordde een emotionele Rahman-Henar.
Volgens moeder Rahman was haar zoon ten dode opgeschreven nadat hij op een persconferentie van Bouterse, onmiddellijk na de executie van Hawker, zeer kritische vragen stelde over de dood van Hawker. De bevelhebber voelde zich in het openbaar aangevallen. ‘Je weet niet waarmee je bezig bent’, hield Bouterse Rahman voor. Moeder Rahman schreef haar zoon uit Nederland om voorzichtig te zijn.

De familie mocht naar het mortuarium voor de identificatie van het lijk. In eerste instantie werd een verkeerd lijk gebracht. Even leefde de hoop weer op dat Lesley misschien nog in leven was. Maar toen werd het ontzielde lichaam van Lesley gebracht. Moeder Rahman was te emotioneel om naar het lijk te kijken. Zij raakte alleen even zijn voeten en ging toen weg. Zus Joyce heeft wel goed naar het ontzielde lichaam van haar broer gekeken. ‘Zijn benen hingen er slap bij’, vertelde zij gisteren. ‘Zijn borstkast was doorzeefd, er waren duidelijk striemen op zijn benen, hij had een slag op het gezicht en een kogelslag midden op het voorhoofd.’

De vijftien vooraanstaande Surinamers zouden in eerste instantie in een massagraf worden begraven door de militairen. Joyce Rahman: ‘Op 10 december werden we gebeld: "Branden jullie een kaars om afscheid te nemen, want we gaan ze in een massagraf doen." Dat is tenslotte niet gebeurd. Geestelijken hebben met de militairen gepraat om de lichamen vrij te geven aan de nabestaanden. Majoor Ruimfeld is langs alle families gegaan om het bericht officieel bekend te maken.

Lesley Rahman werd te ruste gelegd te Marius Rust. Militairen hebben een week lang de wacht gehouden op de verschillende begraafplaatsen. Men vreesde dat de lijken van deze 15 slachtoffers zouden worden opgegraven. Pas na zes weken mocht de familie Rahman een grafsteen plaatsen op het graf van Lesley.
(Dbs) 
 

Het ombrengen van alle slachtoffers was een vergissing. Die moordenaars hebben zich in alles vergist.

Paramaribo -  De hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces, Desi Bouterse, zou op enig moment tegenover Roy Adema hebben opgemerkt dat het executeren van de journalisten Lesley Rahman en Bram Behr een vergissing was. Adema vertelde dit op zijn beurt aan Madelene Rahman-Henar, moeder van Rahman. Hij verklaarde bij de politie nimmer een dergelijk gesprek met ... http://www.nospang.org/index.php?option … ;Itemid=65

 


We hebben 411 gasten online

Polls