NoSpang.com

Staatsolie koopt landbouwgrond voor US$ 9 miljoen
donderdag, 29 oktober 2009 23:31

Paramaribo - De Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen is schuldvrij. Het bedrijf, in het verleden één van ‘s werelds modernste rijstfabrieken, heeft gisteren na jaren sprokkelen genoeg geld binnengehaald om al haar schuldeisers uit te betalen. En dat na faillissement en sluiting de afgelopen acht jaren. Gisteren heeft Staatsolie een cheque van US$ 9 miljoen aan de ...

SML-leiding overhandigd voor de koop van 12.600 hectare landbouwareaal van het staatsbedrijf. Het bedrijf had de afgelopen twee jaren surseance van betaling van haar schulden gekregen van de rechter.Volgens voorzitter van de raad van commissarissen bij de SML, Geetapersad Gangarampanday, zal de US 9 miljoen dollar worden toegevoegd bij de opbrengsten van de verkoop van roerende en onroerende goederen van het bedrijf. “Ik ben ervan overtuigd dat wij nu voldoende geld hebben om alle, door de SML erkende schuldeisers uit te betalen. Er zijn ongeveer 550 crediteuren die in totaal, rond de US 10 miljoen dollar eisen”, zegt Gangarampanday. Deze personen en organisaties hebben diensten verleend aan de SML. Het bedrijf had geen schuld bij financiële instellingen.
 
dWTfoto / Stefano Tull
Staatsolie-directeur, Marc Waaldijk

Staatsolie zal het terrein aanwenden voor de productie van bio-brandstof, namelijk Ethanol. Volgens Staatsolie-directeur, Marc Waaldijk, begon zijn organisatie tien maanden geleden belangstelling te tonen voor het areaal, met de productie van hernieuwbare energie in overweging. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft daartoe het groenlicht gegeven, kort voordat de wereld financiële crisis toesloeg.
Toen vlogen de prijzen voor grondstoffen uit de pan, en olie bereikte prijzen van rond de 150 US dollar per barrel. Dit leidde tot een wereldwijde beweging om steeds meer te investeren in alternatieve bronnen in de plaats van ruwe olie. Staatsolie en de SML kwamen de prijs overeen na twee maanden onderhandelen. 

Naast de verkoop, heeft het voormalig rijstbedrijf al eerder 5.000 hectare onderverdeeld aan oud arbeiders als onderdeel van een afvloeiingsregeling. De nutsvoorzieningen van het dorp Wageningen zijn ondergebracht bij de SWM en de EBS. Gangarampanday: “Na deze verkoop rest er nog ongeveer 200 hectare waarover wij nog een beslissing moeten nemen.”
(Dwt)

 

 


We hebben 122 gasten online

Polls