NoSpang.com

Beloofde informatieborden 100% controle ontbreken
woensdag, 28 oktober 2009 14:00

Den Haag - Van de door Buitenlandse Zaken-minister Maxime Verhagen aan de Tweede Kamer beloofde informatieborden over de honderdprocentcontrole is op Schiphol niets te merken. Begin september deelde Verhagen de kamer mee dat de regering maatregelen op Schiphol heeft getroffen om reizigers die de honderdprocentcontroles op drugs ondergaan hierop te attenderen.

Bij de gates zouden er bestaande informatieborden staan, waarop “expliciet” is toegevoegd de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Deze klachteninformatie zou volgens de bewindsman ook toegevoegd zijn op de posters die in de ruimtes hangen, waar reizigers verblijven die zijn geselecteerd voor verdiepte controle op drugs.
 “Maar wij hebben niets van die borden gemerkt”, reageren SP-kamerlid Harry van Bommel en Mahin Jankie, voorzitter van de Vereniging van Reizigers (VVR), in afzonderlijke gesprekken.

Beide waren in oktober in Suriname en reisden apart af naar Nederland. Op hun terugreis hebben ze op Schiphol op hun eigen wijze de gang van zaken omtrent de honderdprocentcontrole kunnen observeren. “Misschien hangen die borden er wel, maar dan zijn ze onzichtbaar voor eenieder, ook voor de douane, want ook zij weten niets af van die informatieborden”, zegt Jankie. Van Bommel die ook normaal vanaf de slurf in de rij heeft gestaan voor de controle op drugs, wil nog niet praten van misleiding of wat dan ook jegens Verhagen naar de kamer toe. Hij wacht het reisrapport van de fractievoorzitters aan Suriname af, om ook hun bevindingen over deze controle te kunnen waarnemen.
 
De honderdprocentcontrole was één van de onderwerpen die op de agenda stonden van beide parlementen tijdens het bezoek aan Suriname. Van Bommel zegt zich vervolgens te zullen beraden op welke wijze dit onderwerp op de agenda in de kamer te krijgen. Ook zal hij zich verder beraden hoe Verhagen tekst en uitleg te vragen over de ontbrekende informatieborden. Het liefst wil het SP-fractielid een gezamenlijke actie met zijn collega’s van de PvdA en het CDA ondernemen. Overleg met hen volgt spoedig. Van Bommel is ervan overtuigd dat met gezamenlijke inspanning er veel meer bereikt kan worden. “Ik had één voordeel dat ik nog net, voordat mijn bagage werd gecontroleerd, ben herkend door een douanier. Die liet me gaan.”

Foto: Mahin Jankie
 
De VVR zit in het Consumentenoverleg Luchtreizigers en zal deze kwestie daar aan de orde stellen, zegt Janki. Ook zal de VVR via de politiek trachten Verhagen op de vingers te tikken voor het ontbreken van deze informatieborden. “We vonden die borden al onvoldoende, maar ook die zie je niet”, ergert Jankie zich. Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet liet vrijdag tijdens een persconferentie als afsluiting van het bezoek aan Suriname weten dat de inhumane drugscontroles op passagiers uit Suriname moeten ophouden. Tegen de inspecties is geen weerstand, maar wel tegen de manier waarop die nu plaatsvinden. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen heeft dat vorige week aan den lijve ondervonden.
(Dwt)

Plaats meteen borden met: "Blanken hier & Zwarten hier!"

Den Haag - Van de door Buitenlandse Zaken-minister Maxime Verhagen aan de Tweede Kamer beloofde informatieborden over de honderdprocentcontrole is op Schiphol niets te merken. Begin september deelde Verhagen de kamer mee dat de regering maatregelen op Schiphol heeft getroffen om reizigers die de honderdprocentcontroles op drugs ondergaan hierop te attenderen. http://www.nospang.org/index.php?option … ;Itemid=65
 

 


We hebben 141 gasten online

Polls