NoSpang.com

Koken op houtvuur kan geen kwaad
woensdag, 28 oktober 2009 08:56

Paramaribo - Dagblad Suriname sprak met een oudere persoon van Hindoestaanse afkomst over het koken op houtsvuur. Die persoon ziet er helemaal geen kwaad in. Door haar werd voorop gesteld dat haar ouders en voorouders slechts deze manier van koken kenden. Zij hebben nooit een gascilinder of een kookplaat gekend. Nu beschikt zij wel over een gasfornuis. Dit is slechts ...

bedoeld voor het koken van rijst en thee. Toespijs kookt zij nog steeds buiten, op een speciaal daarvoor bestemde tjoelha, waar met houtvuur wordt gekookt. Dit geschiedt met gedroogd hout, maakt niet uit welke soort. Deze worden in de tjoelha geplaatst, vervolgens wordt er petroleum gegoten voor het aanwakkeren van het vuur. De pan wordt geplaatst, waarna het koken kan beginnen. Gesteld wordt dat koken op houtvuur het eten een lekkere smaak geeft. Dit is haar dagelijkse bezigheid. Volgens haar betreft het een stukje traditie die zij in stand houdt.

De voeding in de gaarkeuken van de Pertjajah Luhur (PL) te Bigi Djarie werd ook gekookt op houtvuur. Het BOG was echter van oordeel dat dit en enkele andere zaken niet door de beugel konden en zij sloten toen de keuken. Hierdoor worden nu heel wat armen gedupeerd. Vele personen, vooral op oudere leeftijd, kiezen ervoor om dit stukje traditie te behouden. Vooral degenen die buiten de stad woonachtig zijn. Bij evenementen of feestgelegenheden op het platteland wordt altijd op houtsvuur gekookt. Tientallen personen helpen mee. Dit gebeurt veelal in de open lucht. Bij deze gelegenheden wordt gebruik gemaakt van enorme grote pannen. Er wordt wel ervoor gezorgd dat alles op een hele nette manier geschiedt.

Niet alleen personen van Hindoestaanse afkomst, maar ook personen van Javaanse afkomst kennen het klaarmaken van eten op houtsvuur. Vooral bij feesten buiten de stad wordt er veelal buiten in de openlucht gekookt. Er wordt altijd zorg voor gedragen dat er sprake is van een hygiënische situatie. Dagblad Suriname sprak ook met een Inheemse die in het binnenland van Suriname woont. Voor haar is het koken op houtvuur normaal. Niet alleen voor haar, maar ook voor de resterende binnenlandbewoners. Koken op houtsvuur is persoonsgebonden. De ene blijft zich vastklampen aan een stukje traditie, terwijl de andere overstapt maar de moderne technologie.
(Dbs)


 


We hebben 212 gasten online

Polls