NoSpang.com

‘Verbeet schoffeert Surinaamse samenleving’
maandag, 26 oktober 2009 15:33

Paramaribo - Door zich uit te spreken als voorstander voor beëindiging van de Toescheidingsovereenkomst (TO) “schoffeert” Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet de Surinaamse samenleving in Nederland en in Suriname. Dat stelt SP-fractielid Harry van Bommel op de verklaring van Verbeet die zij vrijdag deed tijdens een persconferentie in Suriname.

Volgens hem kan Verbeet een dergelijke uitspraak niet doen, omdat zij “duidelijk” geen kennis heeft genomen van de resultaten van het enquete- onderzoek dat door de SP en de Vereniging Surinaamse Nederlanders  (VSN) is uitgevoerd. In het onderzoek geven de Surinaamse Nederlanders ruimschoots aan dat de TO nageleefd moet worden. Van Bommel: “Je kan een opvatting hebben, maar je gaat niet zo de Surinaamse gemeenschap schofferen”. Het standpunt van Verbeet typeert het Tweede kamerlid als “hoogst opmerkelijk”.

Hij herinnert eraan dat beide landen nog in gesprek zijn over de toekomst van het verdrag en wijst erop dat de verklaring van Verbeet door Suriname als een ondersteuning gebruikt kan worden bij de onderhandelingen. “Zij neemt hier een standpunt in en dat kan zij niet doen namens de kamer, hooguit namens de PvdA”. Verbeet is lid van regeringspartij PvdA. Van Bommel onderstreept dat de kamervoorzitter niet de eerste de beste is en dus wel zal weten wat ze aan het doen is. Hij denkt dat de ‘Surinaamse kiezers’, vooral in Nederland, niet blij zullen zijn met haar standpunt. De enigen die volgens hem blij zijn, zijn de Surinaamse regering en mogelijk ook de Nederlandse.
 
Het Tweede Kamerlid ziet niet in waarom Verbeet rechten van de Nederlanders zo wil prijsgeven. Over het standpunt van Verbeet kan hij geen kamervragen stellen, maar hij kondigt aan bij het eerstvolgende debat over dit vraagstuk de PvdA ‘flink’ aan de tand te zullen voelen. Ook zal aangedrongen worden op duidelijkheid over de gesprekken die beide landen aan het voeren zijn over de TO.

Intussen heeft de VSN een persbericht de deur doen uitgaan over het standpunt van Verbeet. VSN-voorzitter Mahin Jankie vindt dat Verbeet de rechten van Surinaamse Nederlanders verkwanselt. “Als mevrouw Verbeet dit zegt dan kent zij de verdragsgeschiedenis van de Toescheidingsovereenkomst (TO), waaronder ook het Rapport van de Koninkrijkscommissie, kennelijk niet. Zij kent ook niet het onlangs aan de Tweede Kamer aangeboden enquêterapport “Afspraak is Afspraak” en zij is bezig onvervreemdbaar verklaarde rechten van Nederlanders te verkwanselen”, schrijft de VSN.

Ook wijst de organisatie erop dat zij Verbeet niet aan Suriname hebben horen zeggen dat het verdrag dat nog steeds haar volledige rechtskracht bezit, nageleefd dient te worden. “De rechten zijn niet van de Surinaamse en/of de Nederlandse regering, maar van de personen die er zelf onder vallen. Je zult hen eerst dienen te horen”, aldus meldt het perscommuniqué.-.
(Dwt)

De SP zal zo inderdaad hoge ogen gooien onder de surinamers. Wie stemt er nu nog op de PVDA?

Ik en met mij velen anderen zullen de komende verkiezing op Harry van Bommel stemmen en zeker NIET MEER op de PvdA of CDA.

Paramaribo - Door zich uit te spreken als voorstander voor beëindiging van de Toescheidingsovereenkomst (TO) “schoffeert” Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet de Surinaamse samenleving in Nederland en in Suriname. Dat stelt SP-fractielid Harry van Bommel op de verklaring van Verbeet die zij vrijdag deed tijdens een persconferentie in Suriname. http://www.nospang.org/index.php?option … ;Itemid=65

 


We hebben 152 gasten online

Polls