NoSpang.com

Politiek verleden hindert samengaan A1 en DA’91
maandag, 26 oktober 2009 08:51

Paramaribo -  Voor DA’91-voorzitter Winston Jessurun is een politieke samenwerking met A1 niet uitgesloten. Dat zegt de politieke topper desgevraagd tegenover DBS. Hij bevestigt de informele gesprekken die hij voert met zijn politieke opponent A1 parlementariër Jiwan Sital voor een eventuele samengaan. Een samenwerking kan volgens Jessurun echter alleen als de ...

wonden, die na de verkiezingen van 2005 geslagen zijn, worden geheeld. DA’91 had samen met Trefpunt 2000, Democraten van de 21e Eeuw (D-21) en de Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL) aan de parlementsverkiezingen van 25 mei 2005 meegedaan als de politieke combinatie A1.

Spanningen binnen deze combinatie liepen na de verkiezingen hoog op toen DA’91 uit A1 trad tijdens gesprekken, die deze combinatie voerde met het Nieuw Front en A Combinatie om te komen tot een gezamenlijke regeercoalitie. A1 probeerde op basis van de kiesregeling en met een kort geding tegen het Centraal Hoofdstembureau DA’ 91 terug te roepen uit het parlement, maar haalde bakzeil. De kwestie zit delen van het DA’91 bestuur nog erg hoog. ‘Zaken moeten eerst goed doorgesproken worden, voordat partijen formele stappen kunnen nemen voor een politieke samenwerking’, zegt Jessurun.

Volgens de DA’91- topper staan partijen qua ideologie en visie dichtbij elkaar, waardoor de optie voor samenwerking in dit stadium nog altijd aanwezig is. Jessurun zegt geen haast te hebben met het zoeken naar mogelijkheden voor het vergroten van draagvlak naar de verkiezingen toe. ‘Wij kijken naar het verloop van zaken in de politiek en wachten rustig en nuchter af. Hardlopers in de politiek zijn doodlopers’, zegt de parlementariër. Hij verwijst hiermee naar partijen die zich groot enthousiasme hebben aangesloten bij een politiek blok, maar nu eruit liggen.

Of de partij met de huidige regeercoalitie weer in zee gaat, kan Jessurun nog niet hardop stellen. Dat besluit kan alleen worden genomen door de structuren. Het is volgens de DA’ 91- topper aanbevelenswaardig dat goede afspraken worden gemaakt. Mocht DA’ 91 weer in de regeercoalitie terechtkomen, zal de partij zonder meer Ricardo van Raavenswaay als kandidaat voordragen voor de ministerspost van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Hij heeft goed werk neergezet op deze post en dit beleid moet gecontinueerd worden. Jessurun stelt trouwens dat naast Van Raavenswaay de partij nog tal van mensen van dergelijke kaliber heeft, die een goede job kunnen neerzetten op elke post.
(Dbs)
 


We hebben 145 gasten online

Polls