NoSpang.com

Oplichter laat SRD 15.000 aan rekeningen achter
maandag, 31 augustus 2009 23:53

Paramaribo - Een oplichter is er in de afgelopen drie weken in geslaagd om houders van appartementen op Paramaribo-Noord voor meer dan SRD 15.000 op te lichten. De man die zich de ene keer uitgeeft als Randall Hardjodikromo en de andere keer als Randall Kertodikromo, doet zich voor als een top-software deskundige uit Nederland. 

Onder het mom dat hij hier werkzaamheden voor onder andere, het ministerie van Financiën en Torarica moet verrichten, kon hij het vertrouwen winnen van de eigenaren. “Die man heeft een kamer voor een dag bij ons gehuurd en betaald.Toen hij zou moeten vertrekken de volgende dag, deed hij het verzoek om zijn verblijf te verlengen voor enkele dagen. De rekening zou hij aan het eind van zijn totaal verblijf betalen, omdat zijn geld toen nog niet zou zijn overgemaakt.Na zeven dagen is die man zonder te betalen met de noorderzon vertrokken”, deelt de manager van Martinus Appartementen, Mavis Hoft de krant mee. De man heeft een openstaande rekening van meer dan SRD 400 achtergelaten. Behalve het appartementencomplex is ook een logerende toerist voor 500 US dollar opgelicht. De dag was nog niet om of Share Apartments werd ook het slachtoffer van deze gewiekste ‘software deskundige’. Deze twee complexen zijn vijf straten van elkaar verwijderd. “Die man is verdomd goed of wij zijn heel dom. Hij hield ons voor dat hij een jaarcontract heeft in Suriname om werkzaamheden te verrichten”, vertelt Floriska Imandikromo, assistent-manager van het appartementencomplex. Deze gast eiste een kamer van SRD 100 per nacht op en verbleef er vijf dagen, waarbij alleen voor de eerste dag is betaald.

Alsof dat niet genoeg was vertrok hij na vijf dagen met de noorderzon en de sleutel van de kamer. Ook hier heeft hij een toerist opgelicht en een winkelier. Een andere appartementhouder die niet bij naam genoemd wil worden is voor meer dan 2.500 euro opgelicht. “Die oplichter is met mijn mobiele telefoon en huissleutel weggegaan,” zegt de benadeelde. De euro's zou de oplichter gebruiken om computeronderdelen te kopen voor de belastingen.
 
Opvallend is dat in alle gevallen de appartementhouders verzuimd hebben de man naar zijn juiste persoonsgegevens te vragen. Daarnaast heeft hij nooit een legitimatiebewijs getoond. “Het is heel stom van ons om geen legitimatie op te eisen van die man. Hij kwam zo geloofwaardig over”, zeggen ze allemaal. Het blijkt dat ze bij het vragen naar het legitimatiebewijs genoegen namen met een simpele: ‘Zodra ik mijn paspoort bij me heb, laat ik het u zien’. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt het niet te begrijpen dat mensen zich zo makkelijk laten pakken. Maar erger nog is dat geen van de slachtoffers de juiste gegevens heeft van deze man. Het is bij wet (artikel 517 Wet Logement) verplicht dat logementhouders gegevens van bezoekers moeten registreren. Doen zij dat niet dan riskeren zij een gevangenisstraf of een geldboete.
(Dwt)

 


We hebben 145 gasten online

Polls