NoSpang.com

Herinneringen: 'Burgeroorlog in Suriname'
woensdag, 21 september 2011 17:55

INGEZONDEN - In Suriname woedde in de jaren 80 een 'burgeroorlogje'. Een ooggetuige meldt dat hij op zondagmorgen 21 september 1986 in het oerwouddorp Mopikondre de aangevreten lichamen ontdekte van lichamen van het regeringsleger van Desi Bouterse. Een eind zuidelijker duurt een begrafenisritueel voor een omgekomen soldaat van Ronnie Brunswijk al twee dagen. Hij ...

verhaalt over de bevoorrading van het rebellenlegertje vanuit Frans Guyana. Bij Albina is in de weken daarvoor heftig gevochten. Langs de Marowijne ligt het dorp Mopikondre, waar niet veel meer van over is.

Bijna alles is zwartgeblakerd. Het is het schemergebied van de militaire machtsverhoudingen. Er ligt een neergeschoten Braziliaanse helikopter van Bouterse te wachten op onttakeling. Een eendagsvlieg. Ronnie Brunswijk (1962) heeft later verslag gedaan van de gebeurtenissen bij Mopikondre rond de neergestorte helikopter. Er zouden minstens twintig doden zijn gevallen.

Brunswijk, die ooit lijfwacht van Bouterse was, beheerste lange tijd het oerwoud voorbij de Armina-watervallen. Zijn manschappen waren redelijk goed uitgerust en kregen mentale oppeppers door primitieve rituelen toe te passen. Zo droegen ze een band om de arm, een tapoe, die hen onkwetsbaar zou maken. Tijdens de strijd mochten ze ook niet met een vrouw slapen, omdat dat hun onkwetsbaarheid zou aantasten. De wet van het bos moest gehandhaafd worden. De gevangen genomen soldaten werden humaan behandeld.

De inmiddels 49-jarige Brunswijk ontplooide zich na deze periode als zakenman en bezit een privé-eiland in de Marowijne. Sinds 2005 is hij als leider van een politieke partij lid van het parlement. Verder is Brunswijk voorzitter van de SVB-hoofdklassevereniging Inter Moengotapoe. Deze club werd onder zijn leiding enige keren surinaams landskampioen en winnaar van de nationale beker.
(Klaverblad)

 


We hebben 179 gasten online

Polls