NoSpang.com

Totaal 38 jaar gevangenisstraf in moordzaak
  
dinsdag, 19 juli 2011 05:19

Paramaribo - Twee mannen, MP en SS, zijn gisteren elk veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf door kantonrechter Anandkoemar Charan voor de moord op Rodney James op 19 november 2008 aan de Welgedacht A-weg in het district Wanica. De magistraat acht bij het tweetal gekwalificeerde doodslag bewezen. Raadsman Oscar Koulen, die MP juridisch bijstond, en ...

Hedley Derby, advocaat van SS, zeggen hoger beroep te hebben aangetekend tegen het vonnis. Koulen vindt dat het vonnis niet voldoende gemotiveerd is. Hij geeft aan dat bij het vonnissen van SS de rechter de verklaring heeft meegenomen van een getuige die aangeeft dat SS het schot op het latere slachtoffer heeft gelost.

Koulen vraagt zich af wat de rol van zijn cliënt, MP, is in deze zaak. De rechter motiveerde dat MP in eerste instantie bekende de schutter te zijn, maar later hierop is teruggekomen. Hij keurde het af dat het slachtoffer meedogenloos is vermoord en dat de nabestaanden leed is berokkend. Over de verdachte SS gaf de rechter aan op grond van onder andere verklaringen de gekwalificeerde doodslag bewezen te achten.

De magistraat meent dat SS, die ontkent het feit te hebben gepleegd, zich op geen enkel moment heeft gedistantieerd van het gebeuren, terwijl hij die mogelijkheid wel had. De derde verdachte, MG, is zes jaar celstraf opgelegd wegens medeplichtigheid aan diefstal door middel van geweldpleging. MG had een wapendeal met het latere slachtoffer, maar ze was er niet op gericht om het slachtoffer te doden.

Ze zou de wapens wegnemen wanneer de deal was gesloten. Er kwam echter een andere auto waarin de schutter zat en die op het slachtoffer schoot. De vierde verdachte, BS, is vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. Na het doornemen van de stukken is bij de rechter twijfels ontstaan over BS. Deze twijfels zijn uitgelegd in zijn voordeel. Het Openbaar Ministerie had tegen BS en MG tien jaar celstraf geëist en tegen SS en MP achttien jaar.